Хиляди вярващи почетоха днес мощите на св. великомъченик Георги Победоносец,

...
Хиляди вярващи почетоха днес мощите на св. великомъченик Георги Победоносец,
Коментари Харесай

Хиляди вярващи почетоха мощите на св. великомъченик Георги Победоносец в храма Св. София

Хиляди вярващи уважиха през днешния ден мощите на св. великомъченик Георги Победоносец, които през вчерашния ден дойдоха в София и бяха тържествено посрещнати и сложени за поклонение в столичния храм " Св. София - Премъдрост Божия ", оповестиха от Софийската митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Софийската епархия посрещна през вчерашния ден парченце от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец, която се палати в храма " Св. великомъченик Георги Победоносец " в град Нигрита, край Серес (Северна Гърция). Храмът е особено издигнат в негова чест и памет. Светинята ще остане за поклонение в България до 7 май.

От рано тази заран край античния храм се изви дълга опашка от вярващи, пристигнали да почетат светеца - боец, чиято памет Църквата тържествено ще празнува на 6 май.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска литургия. Тържествената богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на патриарха.

Заедно с него в службата участваха: протопрезвитер Георгиос Келембекис - предстоятелят на храма " Св. Георги " в град Нигрита, Гърция; архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия; духовник Василиос от Гърция; ставрофорен иконом Кирил Дидов; ставрофорен иконом Антоний Алексиев; иконом Гоце Делчев; иконом Дилян Цветков; протойерей Лъчезар Попов - ръководител на храма; протойерей Георги Янъков; протойерей Живко Лозанов; протойерей доктор Сава Кокудев; протойерей Васил Танев; духовник Атанас Забаданов; духовник Георги Марков и дяконите - протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Периклиев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от дякони и артисти, ръководени от доктор Андрей Касабов.

Празничната работа бе почетена от кмета на гръцкия град Нигрита Атанасиос Масларинос и от гръцки зографи, който работят за български храмове и манастири.

В раннохристиянския столичен храм миряни от цялата страна се стичаха, с цел да се поклонят на раннохристиянския светец, който продължава и до през днешния ден да прави чудеса, и да бъде парещ покровител на откровено вярващите християни пред Бога.

Богомолците непрекъснато прииждаха, почтително изчакваха реда си, покланяха се на десницата на св. Георги и вземаха за благословение на дома си благоуханно памуче, допряно до светата парченце.

В края на богослужбата свещеник Поликарп освети празнично, благоукрасено коливо (варено, подсладено жито), което бе раздадено на присъстващите.

С пастирско слово владиката се обърна към богомолния народ: " Св. Георги с парченце от неговите свети мощи е измежду нас, с цел да ни благослови и духовно да ни укрепи, с цел да бъдем в нашите дни и живот почтени и предани Христови рожби, последващи образеца на светостта... Радостни сме, и сме признателни на Бог, че ни удостои св. великомъченик Георги в навечерието на неговия празник да бъде измежду нас. Радостни сме, че по този начин целокупно сме пред лицето на Бога, на светиите му, и че Господ изпраща Своето благословение посредством св. Георги да укрепва сърцата ни във религия, вяра и обич, и най-много в мир. Нека прекланяйки се пред мощите на св. Георги, да получим потребното за избавление и безконечен живот живот, а другото което ни е належащо - Бог го знае, да го дарува на всеки. Нека търсим Божието царство, с цел да получим това, което на всеки е потребно, с цел да бъде здрав и щастлив в своите дни ".   

Частицата от мощите на св. Георги ще остане в храма " Св. София " до петък следобяд и по-късно ще отпътува за село Горни Лозен, където ще бъде сложена за поклонение в храма " Св. Атанасий ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР