Хиляди унгарци, включително учители, ученици и студенти, излязоха на протестен

...
Хиляди унгарци, включително учители, ученици и студенти, излязоха на протестен
Коментари Харесай

80 000 излязоха на протест срещу Орбан в Будапеща

Хиляди унгарци, в това число учители, възпитаници и студенти, излязоха на протестен марш по улиците на Будапеща тази неделя, с цел да стачкуват против държавното управление на Виктор Орбан. Исканията са за повишение на заплатите на преподавателите и ограничение на внезапно покачващата се инфлация, която води до понижаване на приходите, предаде „ Ройтерс “.

Според данни, представени от Блумбърг, броят на стачкуващите е достигнал 80 хиляди.

Преминавайки по мост над река Дунав, протестиращите издигнаха плакати с надписи " Орбан, махай се " и " Няма учители, няма бъдеще ". Това се случи няколко часа откакто министър-председателят националист даде обещание да резервира икономическата непоклатимост и тавана на енергийните сметки на семействата, даже когато Европейски Съюз изпада в " икономическа рецесия ".

По време на последния от поредицата антиправителствени митинги участниците обявиха, че държавното управление е подвело учителите, като им е дало мизерни заплати, а инфлацията, която през септември доближи 20% и продължава да пораства, е станала непоносима.

" Аз съм тук поради моите деца, би трябвало да има смяна ", споделя протестиращият Гьони Беречки, представен от " Ройтерс ". " Тази гневна инфлация... към този момент не можем да спестяваме въобще, просто не можем да свържем двата края, защото цените порастват ", декларира пощальонът.

Учители и възпитаници стачкуват и поради задълбочаващия се дефицит на преподаватели.

Докато страната отбелязваше годишнината от въстанието против руското ръководство през 1956 година, Орбан, който беше избран отново за четвърти следващ мандат през април, съобщи, че идната година ще съставлява предизвикателство поради войната в прилежаща Украйна.

" Война на изток и икономическа рецесия на запад ", сподели Орбан пред поддръжници в Залаегерщег - на към 200 км западно от Будапеща, като добави, че има " финансова рецесия и стопански спад в Европейски Съюз ". " През 1956 година научихме, че в сложни времена е належащо единение... ще запазим икономическата непоклатимост, всеки ще има работа, ще можем да защитим схемата за ограничение на сметките за сила и фамилиите няма да бъдат оставени да се оправят сами “, добави той.

Ограниченията на сметките за газ и електрическа енергия са основен детайл от политиката на Орбан, само че разноските по тази скица скочиха през 2022 година заради покачващите се цени на силата, което натовари държавния бюджет. Правителството беше насила да отстрани горната граница за семействата с по-високо ползване от 1 август.

През декември кабинетът би трябвало да внесе промени в бюджета за 2023 година, защото утвърденият през юли закон предвиждаше напредък от 4,1% през идната година, както и инфлация от 5,2 %. Тези прогнози към този момент не са настоящи заради двуцифрения скок на цените. Сега се чака икономическият напредък да се забави до 1% през идната година.

По-рано този месец форинтът падна до рекордно ниски равнища, което принуди централната банка да увеличи по неотложност лихвените проценти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР