Хиляди турци протестираха в Истанбул срещу присъдата на кмета на

...
Хиляди турци протестираха в Истанбул срещу присъдата на кмета на
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Истанбул срещу присъдата на кмета на града

Хиляди турци стачкуваха в Истанбул против присъдата на кмета на града Екрем Имамоглу. Той е наказан на две години и седем месеца затвор и политическа възбрана поради засегнатост на длъжностни лица.

Съдебното решение провокира мощни рецензии в Турция и зад граница като опит за политическа кавга и посягане против демокрацията. Имамоглу е считан за един от най-силните съперници на президента Ердоган на изборите през юни следващата година.

Права, правда, правдивост. Ще пристигна ден партията на Ердоган да дава отговор ", скандираха стачкуващи пред кметството на Истанбул.

" Дойдохме през днешния ден с цел да можем да продължим да живеем в правова страна. Мислим, че законът е нарушен. Искаме да защитим правата ни и гласовете на жителите на Истанбул ", изясни Аслихан Гюлхан, жителка на Истанбул.
Турският съд наказа градоначалника за тирада от 2019 година. Тогава Имамоглу завоюва кметското място при наново гласоподаване и назова " простаци " хората, анулирали първия избор, който също беше в негова изгода. Победата на Имамоглу постави завършек на 25-годишната доминация в най-големия турски град на ръководещата партия на справедливостта и развиването и нейните ислямистки прародители.

Кметът е евентуален претендент на шестпартийния опозиционен алианс за поста държавен глава на идните избори следващата година и сондажите му предсказват победа.

" Разбраха, че съдията няма да реши каквото му беше подредено и го отстраниха. Доведоха различен арбитър и взеха решение ", съобщи кметът Имамоглу.
Вотът следващата година е предизвикателство за ръководещите на фона на обезценяването на националната валута и галопиращата инфлация. Самият Ердоган също е бил кмет на Истанбул, а през 1999 година влиза за малко зад решетките поради стихотворение, което съгласно съда, подтиква към религиозна ненавист.

От пандиза някогашният водач на прокюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ написа в Туитър, че Имамоглу би трябвало да бъде изпратен в пандиза, където е лежал и Ердоган, с цел да е несъмнено, че ще поеме по пътя към президентския пост.

За да влезе в действие присъдата затвор, както и политическата възбрана би трябвало да бъдат доказани от по-горни правосъдни инстанции. Процедурата може да се проточи и след датата на вота през юни.

" Правосъдието в Турция е в бедствено състояние, употребява се жестоко за политически цели. Много печален ден ", написа в Туитър докладчикът за страната в Европейския парламент Начо Санчес Амор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР