Хиляди странни на вид морски същества изплуваха край бреговете на

...
Хиляди странни на вид морски същества изплуваха край бреговете на
Коментари Харесай

Орди от странни светещи същества превземат крайбрежието на Аляска

Хиляди странни на тип морски същества изплуваха край крайбрежията на Югоизточна Аляска. Появата им изненада учените и разочарова локалните риболовци.

Носени от океанските течения, тези орди от желеобразни, блестящи организми, родени във водите на тропическите морета, настъпват стремглаво към крайбрежните региони на Тихия океан - от Южна Калифорния чак до Аляска.

Подобните на напръстници създания са пирозоми. Макар да наподобяват като един организъм, те в действителност съставляват тръбни колонии от стотици или хиляди многоклетъчни организми, наречени зооиди, обединени в желирана обвивка, доста сходна на желиран бонбон. Името им идва от гръцки и значи "огън ", защото тези създания имат биолуминесценция - могат да светят в тъмното.

 Макар да са присъщи за тропическите морета, пирозомите от няколко години настъпват на север.

Обикновено те не стават по-големи от няколко сантиметра, макар че някои от тях могат да доближат дължина от 30 или 60 сантиметра.

Пирозомите се хранят като филтрират микроскопични водорасли или фитопланктон, до момента в който се носят с теченията и не са рискови нито за морските жители,нито за хората, изяснява Рик Бродьор от американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата.

Пирозомите в никакъв случай не са били виждани по западното крайбрежие на Съединени американски щати до 2012 година, когато за пръв път се появяват във водите на Калифорния. След това са видяни край Орегон през 2014 година и всяка година колониите им се придвижват все по-на север, до момента в който тази година не доближават крайбрежията на Аляска.

"Това значи, че следим в действителност огромни проблеми в морската екосистема ", сподели биологът Джим Мърфи.

Учените допускаха, че това се дължи на стоплянето на водите на Тихия океан през предходните години. Но въпреки от началото на 2017 година учените да регистрират нормализиране на температурата на океанската вода, пирозомите, не престават да се появяват в северните води и то през зимата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР