Хиляди шотландци, подкрепящи независимостта, излязоха в събота на шествие в

...
Хиляди шотландци, подкрепящи независимостта, излязоха в събота на шествие в
Коментари Харесай

Многохилядно шествие в Глазгоу поиска независимост за Шотландия

Хиляди шотландци, подкрепящи независимостта, излязоха в събота на шествие в Глазгоу с искане за осъществяване на втори референдум за обособяване от Обединеното кралство.

Организирано от групата " Всички под едно знаме ", която предизвиква втория избор за самостоятелност, наименуван indyref2, шествието стартира в парка Келвингроув.

Демонстрантите крещяха настояването си за самостоятелност по улиците на Глазгоу, като шествието приключи на централния площад " Джордж ".

Първият министър Никола Стърджън, чиято Шотландска национална партия (SNP) излезе със мощен резултат от локалните избори на 5 май, даде обещание втори избор до края на 2023 година

SNP остана най-голямата партия в Шотландия, само че шотландските консерватори отстъпиха второто си място на лейбъристите, откакто изгубиха обилни позиции на изборите.

Тя завоюва общо 454 места в общинските препоръки, затвърждавайки позицията си, до момента в който шотландските консерватори изгубиха 62 места за резултат от 215.

Първият референдум, на който шотландските гласоподаватели бяха запитани дали желаят да се отделят от Обединеното кралство, се организира през 2014 година - единствено две години преди историческия референдум за овакантяване на Европейски Съюз.

Правителството под управлението на тогавашния министър-председател Дейвид Камерън даде обещание по-добро схващане за шотландците от страна на Уестминстър и " необятни нови пълномощия " за шотландския парламент.

Водещата по това време акция за самостоятелност SNP беше изцяло уверена, че страната ще оцелее и ще бъде по-добре отвън Обединеното кралство, укрепена от нефтените залежи в Северно море, световноизвестното малцово уиски, текстила, реактивните мотори и другите банкови и финансови услуги.

Шотландците въпреки всичко отхвърлиха отделянето, като за оставане в състава на кралството гласоподаваха малко над 2 млн. гласа (55,3%), а 1,62 млн. души (44,7%) дадоха гласа си за самостоятелност.

Премиерът Борис Джонсън и шотландските тори неведнъж отхвърлиха концепцията за indyref2, наричайки референдума от 2014 година събитие, което се случва " един път в живота " и което потвърди, че шотландците избират съюза. /БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР