Хиляди се събраха на митинг в сръбската столица Белград, предаде

...
Хиляди се събраха на митинг в сръбската столица Белград, предаде
Коментари Харесай

Хиляди се събраха на митинг в Белград срещу насилието в Сърбия

Хиляди се събраха на протест в сръбската столица Белград , съобщи Агенция Франс Прес. Протестиращите приканиха за оставка на висши чиновници и ограничение на насилието в медиите , откакто следващите всеобщи стрелби зашеметиха балканската страна.

На демонстрацията " Сърбия против насилието " се събраха представители на всички политически сили в страната след стрелбите от предходната седмица, когато за по-малко от 48 часа бяха убити 17 души, в това число девет в начално учебно заведение в Белград.

" Настояваме за неотложно прекъсване на по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство, както и за вдишване на отговорност за дългогодишната несъответстваща реакция от страна на способените органи " , се споделя в изказването на лявата партия " Не давимо Београд ".

Повече от 10 хиляди стачкуващи се събраха пред Народното събрание на страната, преди да се съберат наоколо до постройката на сръбското държавно управление.

" Ние сме тук, тъй като не можем да чакаме повече . Чакахме прекомерно дълго, мълчахме прекомерно дълго, обръщахме си главата прекомерно дълго ", съобщи пред множеството Марина Видоевич, учителка в начално учебно заведение.

" Искаме безвредни учебни заведения, улици, села и градове за всички деца. "

Протестиращите също по този начин приканиха за оставката на редица високопоставени чиновници - в това число министъра на вътрешните работи и ръководителя на сръбската разследваща организация.

Вчера министърът на образованието на страната се отдръпна , като в писмото си за оставка се базира на " катаклизма ", породен от стрелбата в учебно заведение предходната седмица.

Опозицията упорства също по този начин да бъдат свалени от ефир риалити излъчвания, известни с това, че предизвикват насилието, както и да бъдат неразрешени проправителствените вестници, които постоянно разпалват напрежението с груби публикации, ориентирани против политическите дисиденти.

Партията на президента Александър Вучич осъди митинга , наричайки опозиционните групи, участващи в митинга, " безлично зло... което се осмелява да употребява национална покруса за личните си ползи ".

След стрелбата Вучич даде обещание да " обезоръжи " Сърбия с упорит проект, който ще се оправи със законните и противозаконните огнестрелни оръжия в страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР