Хиляди румънци протестираха отново снощи, въпреки снега и ледения студ,

...
Хиляди румънци протестираха отново снощи, въпреки снега и ледения студ,
Коментари Харесай

Масови протести против корупцията в Румъния

Хиляди румънци стачкуваха още веднъж нощес, макар снега и ледения мраз, в Букурещ и в огромните градове в поддръжка на шефката на антикорупционната прокуратура Лаура Кодруга Кьовеши, Франс прес.

Новата протестна вълна стартира поради желанието на лявото държавно управление на Румъния да в профил шефката на антикорупционната дирекция. Оставката й беше поискана от министъра на правораздаването Тудорел Тоадер.  

„ Кодруга, не забравяй, ние сме до теб “ и „ Справедливост, не корупция “, скандираха манифестиращите пред постройката на държавното управление. Според публичната организация Аджерпрес към 3000 души са взели участие в митинга в Букурещ. Демонстрации имаше в Тимишоара, Клуж, Сибиу, Брашов.

Те желаеха оставката на министъра на правораздаването Тоадер.

Тудорел Тоадер стартира в четвъртък процедура за отстраняването на Кьовеши с обвинявания за „ нарушаване “ на Конституцията и „ увреждане на имиджа “ на страната пред външния свят.

Според закона последната дума за уволнението на прокурорката има президентът Клаус Йоханис, който е в изострен спор с компрометираното държавно управление.

44-годишната Кьовеши е една от най-популярните персони в Румъния и „ черна овца “ за политиците поради многочислените следствия за корупция против политическата класа.

От идването си на власт през декември 2016 социалдемократите се пробват да се отърват от следствията, както и да трансформират законодателството и да амнистират доста наказани за корупция, в това число водача им Ливиу Драгня.  

Над 87 000 души са подписали петиция до президента Йоханис да не уволнява Кьовеши.

" Призоваваме ви да застанете на страната на правото, а не на тези, които се усещат застрашени от битката с корупцията “, споделят създателите на онлайн петицията.

Опитите на левите да ревизират битката с корупцията провокира невиждани митинги, най-масовите от рухването на режима на Чаушеску през 1989 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР