Хиляди религиозни и десни активисти протестираха в столицата на Сърбия

...
Хиляди религиозни и десни активисти протестираха в столицата на Сърбия
Коментари Харесай

Хиляди протестират в Белград срещу гей парад

Хиляди религиозни и десни деятели стачкуваха в столицата на Сърбия в неделя, призовавайки управляващите да забранят гей парада, плануван за идващия уикенд, предава Ройтерс.

Сред протестиращите, които носеха огромно сръбско знаме, имаше групи, които също скандираха в поддръжка на Русия и издигаха националистически и крайнодесни лозунги. Колона от мотоциклетисти, които поддържат политиката на съветския президент Владимир Путин и съветската инвазия в Украйна, форсираха моторите си в поддръжка на протестиращите съпровождащи похода им към катедралата " Свети Сава " в Белград, оповестява организацията.

В проповед предстоятелят на Сръбската православна черква патриарх Порфирий сподели, че събитието EuroPride заплашва обичайните фамилни полезности.

" Те желаят да осквернят светостта на брака и фамилията и да наложат изкуствен съюз като сурогат на брака ", сподели той пред множеството.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в събота, че е имало закани против шествието и зависи от полицията дали то да бъде спряно.

ЛГБТ и правозащитни групи неведнъж са казвали, че ще проведат шествието идната събота, даже в случай че управляващите го анулират.

Организаторите на EuroPride, който планува цялостен седмица събития и прайд марш в Белград на 17 септември, обявиха, че ще подценен полицейската възбрана и ще проведат парада.

Членовете на Европейската асоциация на уредниците на прайда избраха столицата на Сърбия преди три години за хазаин на годишното събитие, надявайки се, че то ще съставлява огромен пробив за страната, която е обичайно консервативна и под мощно въздействие на православната черква.

Еднополовият секс е легален в Сърбия, само че еднополовите бракове не са позволени и деятели споделят, че ЛГБТ хората са изправени пред неприязън и дискриминация.

Сръбските държавни управления са забранявали парадите в предишното, а някои събития при започване на 2000-те бяха помрачени от принуждение.

В Европейски Съюз от дълго време стоят на позицията, че Сърбия би трябвало да направи поредност от промени, с цел да стане член на блока, в това число възстановяване на върховенството на закона и спазването на правата на индивида и на малцинствата, в това число половите.

Припомняме, че същевременно премиер на Сърбия от 2017 година е Ана Бърнабич, която е намерено хомосексулана и живее с партньорката си. Двете са вземали участие в провеждани до момента гей паради в сръбската столица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР