Хиляди противници на гей парада, планирано за тази седмица в

...
Хиляди противници на гей парада, планирано за тази седмица в
Коментари Харесай

Хиляди казаха не на гей парад в Сърбия

Хиляди съперници на гей парада , планувано за тази седмица в сръбската столица Белград, участваха в митинг в неделя, заяви АП. Те организираха митинга, макар оповестената възбрана на най-голямото годишно гей събиране в Европа.

Шествието, свикано от консервативната Сръбска православна черква и водено от нейното духовенство, включваше и антизападни лозунги, както и съветски флагове и портрети на съветския президент Владимир Путин.

Организаторите на EuroPride, който планува цялостен седмица събития и прайд марш в Белград на 17 септември, обявиха, че ще подценен полицейската възбрана и ще проведат  парада.

Членовете на Европейската асоциация на уредниците на прайда избраха столицата на Сърбия преди три години за хазаин на годишното събитие , надявайки се, че то ще съставлява огромен пробив за страната, която е обичайно консервативна и под мощно въздействие на православната черква.
 За първи път министър председател на Сърбия взе участие в гей церемониал
За първи път министър председател на Сърбия взе участие в гей церемониал

Ана Бърнабич не крие, че е лесбийка

Сърбия публично се стреми към участие в Европейския съюз (ЕС), само че от години е в политическата орбита на Русия . Балканската страна гласоподава за резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи нашествието на Русия в Украйна, само че отхвърли да се причисли към западните наказания против Москва.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който разгласи възбраната, сподели, че сръбската полиция не може да се оправи с възможни протести на десни групи против Прайда на фона на рецесията към отделилата се от Сърбия провинция Косово, както и енергийната рецесия, породена от войната в Украйна.

Правозащитни групи в Сърбия приканиха поддръжниците си да се причислят към прайда като част от битката за народна власт, която съгласно тях е застрашена в Сърбия от автократичния режим на Вучич.

Няколко чиновници на Европейски Съюз споделиха, че ще се причислят към ЛГБТК събитията. Сред призоваващите сръбското държавно управление да анулира оповестената възбрана, е и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.
 Белград под засилено полицейско наличие поради гей церемониал
Белград под засилено полицейско наличие поради гей церемониал

Хеликоптери прелитат над централната част
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР