Хиляди протестиращи взеха участие в пореден антиправителствен протест в столицата

...
Хиляди протестиращи взеха участие в пореден антиправителствен протест в столицата
Коментари Харесай

Хиляди молдовци поискаха оставката на прозападните власти

Хиляди протестиращи взеха присъединяване в следващ антиправителствен митинг в столицата на Молдова Кишинев в неделя, на фона на остра зимна енергийна рецесия и инфлация, заяви АП.

Протестиращите маршируваха към Конституционния съд.

Те приканиха за предварителни избори и оставката на прозападния президент на Молдова Мая Санду.
 Молдова упреква Русия за митингите в страната
Молдова упреква Русия за митингите в страната

Руски сътрудници работели за дестабилизирането на Молдова

Припомняме, че в Молдова през последните два месеца се организираха поредност от митинги, инициирани от популистката партия " Шор ".

Лидерът ѝ Илан Шор, е молдовски олигарх, който сега е в заточение в Израел. Той е забъркан в банкова кражба на стойност 1 милиард $ и неотдавна беше включен в листата със наказания на Държавния департамент на Съединени американски щати като работещ за съветските ползи.

В четвъртък държавното управление на Молдова подаде искане до Конституционния съд на страната да разгласи партията " Шор " за противозаконна . Прокуратурата за битка с корупцията на Молдова също проверява финансирането на митингите, което съгласно прокурорите включва най-малко малко съветски пари.

Русия, на която Молдова разчита напълно за своя природен газ, неотдавна понижи на половина доставките си за Молдова . Президентът Санду споделя, че решението на Москва да понижи доставките на газ е " политическо изнудване " и упрекна проруските политически сили в Молдова, че " цинично експлоатират компликациите и недоволството на хората, с цел да основат безпорядък и да ни върнат обратно от нашия европейски път ".

В четвъртък Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен направи публично посещаване в Молдова, където даде обещание 250 милиона евро от блока, с цел да помогне на страната да се оправи с енергийната рецесия и да поддържа нейните най-уязвими хора.
 С 250 млн. евро Европейски Съюз оказва помощ на Молдова да изкара зимата
С 250 млн. евро Европейски Съюз оказва помощ на Молдова да изкара зимата

Фон дер Лайен разгласи пакета по време на визитата си в Кишинев

През юни Страната обаче евентуално няма да получи пълноправно участие още дълги години, защото за задачата би трябвало да извърши редица промени за справяне с корупцията, проведената престъпност и подсилване на правата на индивида и върховенството на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР