Хиляди поддръжници на бившата президентка и настояща вицепрезидентка на Аржентина

...
Хиляди поддръжници на бившата президентка и настояща вицепрезидентка на Аржентина
Коментари Харесай

Хиляди аржентинци се вдигнаха в подкрепа на вицепрезидента си

Хиляди поддръжници на някогашната президентка и сегашна вицепрезидентка на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер излязоха по улиците в нейна отбрана, дни откакто двама прокурори приканиха да ѝ бъде наложена присъда от 12 години затвор и възбрана да заема публични длъжности поради съмнения в корупция, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В началото на седмицата прокурорите упрекнаха Фернандес де Киршнер, че до момента в който е била президент сред 2007 и 2015 година, е взела участие в машинация на страната и в отклонение на обществени средства.

Най-голямата проява, която се състоя през вчерашния ден, бе извършена пред дома на вицепрезидентката в елегантния квартал на Буенос Айрес Реколета, където рано сутринта полицията сложи заграждения, с цел да предотврати огромно скупчване на хора.

Според протестиращите Фернандес де Киршнер е жертва на правосъдно гонене и обвиняванията са повдигнати от кмета на аржентинската столица като провокация. Следобед стачкуващите унищожиха загражденията и влязоха в конфликти с полицията. Силите на реда използваха водни оръдия, с цел да разпилян тълпата.

Местни медии оповестяват, че петима служители на реда са потърпевши, а четирима протестиращи са били арестувани.

Фернандес де Киршнер води най-твърдолинейното крило на лявоцентристката перонистка коалиция, която ръководи Аржентина от края на 2019 година насам.

Произнасянето на присъдата може да отнеме месеци, а също така вицепрезидентката има правото да апелира всяко правосъдно решение и по този начин окончателната присъда може да се забави с години, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР