Хиляди на лов за “топка за пинг-понг, идваща от ковачницата

...
Хиляди на лов за “топка за пинг-понг, идваща от ковачницата
Коментари Харесай

Треска за метеорит на остров Сардиния

Хиляди на лов за “топка за пинг-понг ”, идваща от ковачницата на Слънчевата система
Астрономи предизвестяват “пришълецът ” да не се пипа, а единствено да се снима

Небето бе огряно от мълния с дълготрайност 3,6 секунди

Предметът е черен, тежи към 160 грама и е малко по-голям от топка за пинг-понг. Повърхността му е матирана и е изгладена посредством търкане в междузвездното пространство. Идва непосредствено от ковачницата на Слънчевата система, разхвърляла искри във вселената преди 4,5 милиарда години. Падна предходната неделя малко преди среднощ в южната част на о. Сардиния и по-точно в региона на градчето Алмунджа. Преди това небето бе огряно от мълния с дълготрайност 3,6 секунди. А откакто доближи земната повърхнина, хиляди се впуснаха да го търсят, подкокоросани от Италианския народен институт по астрофизика.

По простата причина, че специалистите от вещата по небесни тела научна конструкция приканиха локалните хора да търсят метеоритчето. Не толкоз с цел да се почувстват на 4,5 милиарда години при съприкосновението си с него, а с цел да им оказват помощ в изследователската работа. Като посъветваха всеки, който минава през Алмунджа, да гледа в земята и да търси мрачен камък, тъй като тъкмо подобен би трябвало да бъде “гостът ”. “И в случай че попаднете навръх подобен образец - не го докосвайте! - разпоредиха астрономите в преднамерено официално съобщение и обясниха по какъв начин да се работи: - “Направете фотография, запишете координатите с GPS и изпратете всичко на електронния адрес на нашата лаборатория! После нашите експерти ще ви кажат по какъв начин да го вземете по най-правилния метод ”. Защото пипането на метеоритчето може да бъде рисково както за този, който го открие, по този начин и за самото него. “Пришълецът ” може да носи със себе си болести отпреди хилядолетия, а човек, може да му трансферира бактерии, които да трансформират за нула време същността му - стимулират се научните глави.

“Астрономията постоянно е вълнуваща, само че когато обект, който идва от дълбините на небето, роден в ранните дни на Слънчевата система, падне пред очите ви и можете да го докоснете с ръка, е мъчно да не се развълнувате доста ” - съобщи пред публицисти Даниеле Гардиол - астроном в обсерваторията на Института по астрофизика в Торино. “Всяка вечер следим италианското небе ” - изяснява астрономът. - “Малките метеорити с диаметър единствено няколко сантиметра излъчват светлина, когато навлизат в атмосферата и по-късно изгарят изцяло. Това се случва към един път на нощ. Възхищаваме им се и бързаме да си пожелаем нещо, само че всичко свършва дотук ”. Според Гардиол от време на време “обектите ” доближават десетина сантиметра, триенето с въздуха ги кара да изгарят, само че не изцяло. Веднъж или дваж в годината се случва някоя отломка да доближи земята. И да провокира съгласно Гардиол истинка тресчица за астероид, както “Треската за злато ” от великия филм на Чарли Чаплин.

Метеоритът от Сардиния бил навлязъл в атмосферата със скорост 16,5 километра в секунда - демонстрират измерванията на учените глави. Огненото кълбо проблясва на 78 километра надморска височина, изминава 51 километра за 3,6 секунди, след което, забавяйки се до скорост от 4,2 километра в секунда, изгасва, до момента в който е на височина от 28 километра. Оттам попада в околност, която за благополучие е по принцип дива и рядко обитаема. И не пробива примерно покрива на автомобил, като оня, който се пази в един американски музей за изумени от небесни тела обекти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР