Хиляди местни жители са евакуирани в Норвегия, докато нивото на

...
Хиляди местни жители са евакуирани в Норвегия, докато нивото на
Коментари Харесай

Бедствие в Норвегия. Язовирна стена с опасност от скъсване

Хиляди локални поданици са евакуирани в Норвегия, до момента в който равнището на реките през днешния ден се подвигна до най-високите си стойности от най-малко 50 години, а жилища и предприятия бяха наводнени или отнесени от свлачища, съобщи Ройтерс.

В обширни елементи на Южна Норвегия бяха затворени основни пътища и спрени влакове, защото реките са излезли от коритата си. Властите предизвестяват за нови наводнения през идващите дни с напредването на водата към по-ниско разположените крайбрежни региони.
-->
Властите на норвежкия окръг Инландет, един от най-тежко засегнатите региони, предизвестиха, че наводненията са изолирали доста локални жители и спешните служби може и да не съумеят да стигнат до всички нуждаещи се от помощ.

Полицията в Южна Норвегия съобщи, че над 600 души са били евакуирани в регион северно от Осло през тази нощ и добави, че обстановката там е " неразбираема и безредна ". Норвежкото пътно ръководство заяви, че всички съществени пътища сред Осло и Трондхайм, третия по величина град в Норвегия, са затворени.

Правителството в Осло през днешния ден реши да активизира повече хеликоптери, които да вземат участие в евакуацията, заяви министерството на правораздаването и публичната сигурност. Според норвежките управляващи до този миг няма регистрирани смъртни случаи вследствие на бедствието.

Норвежките управляващи оповестиха още, че се обмисля взривяване на язовирна стена, която за която има заплаха от разкъсване, с цел да предотвратят разположените по-ниско обитаеми места да бъдат залети. Река Глома, най-дългата и пълноводна река в Норвегия, е заградена от водноелектрическата централа " Браскерайдфос ", която е наводнена и не работи. Полицията съобщи, че следена детонация преди възможното разкъсване на язовирната стена би разрешила на управляващите да овладеят притока на вода, написа Българска телеграфна агенция

От няколко дни бурята " Ханс " връхлита елементи от Скандинавия и Прибалтика, като провокира преливане на реки, повреди пътища и аргументи пострадвания на локални поданици от падащи клони. В Швеция и Норвегия бараки, дребни къщи и мобилни домове бяха отнесени от реки или мощни морски течения.

Силни ветрове, интензивни превалявания и свлачища засегнаха разнообразни елементи на скандинавския район през последните дни, като прекъснаха електрозахранването във Финландия, наводниха селища в Норвегия и Швеция и доведоха до прекъсване на публичния превоз в най-силно засегнатите региони.

Голяма част от пристанището в Гьотеборг, втория по величина град в Швеция, е под вода. Шведският метеорологичен институт разгласи през днешния ден алена степен на заплаха за западното крайбрежие на страната, като съобщи, че може да се чакат " доста огромни количества дъжд, които да провокират извънредно висок прилив на реките ". 

Шведски трен дерайлира в понеделник, когато железопътна дига бе отнесена от наводненията, вследствие на което трима души бяха ранени. Властите в Норвегия и Швеция не престават и през днешния ден в няколко района оповестената алена степен на заплаха, най-сериозното предизвестие за наводнения.

Норвежкият метеорологичен институт издаде най-сериозното си предизвестие за рискови метеорологични условия заради проливните дъждове. " Това е доста сериозна обстановка, която може да докара до обширни последствия и вреди ", оповестиха метеоролозите.

/ЛМ/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР