Хиляди кубинци се включиха в най-масовите от десетилетия насам протести

...
Хиляди кубинци се включиха в най-масовите от десетилетия насам протести
Коментари Харесай

Цензура, COVID-19 и недостиг на лекарства изкараха хиляди недоволни по улиците на Куба

Хиляди кубинци се включиха в най-масовите от десетилетия насам митинги против комунистическото държавно управление на острова. Те излязоха на шествие в редица градове в страната с крясъци " Долу диктатурата! ", заяви Би Би Си.

Гражданите са ядосани от срутва на стопанската система, рестриктивните мерки на гражданските свободи и оправянето на управляващите с пандемията от COVID-19.



Демонстрациите се организираха в миг, когато Куба претърпява най-тежкия стадий от рецесията с COVID-19 и в същия ден, когато заяви за нов дневен връх по брой на инфектирани и умряли. Протестиращите упорстваха за по-бърза стратегия за имунизация против ковид.

Миналата година следената от страната стопанска система на Куба се сви с 11%, което е най-лошия спад от съвсем три десетилетия насам. Tова се свързва с въздействието на пандемията и американските наказания, наложени от администрацията на Тръмп.
Снимка: Ройтерс
В отговор на шествията, полицията употребява пикантен спрей и физическо принуждение против някой от стачкуващите.

Комунистическото държавно управление отвърна на митингите

Хиляди последователи на държавното управление също излязоха по улиците, откакто президентът ги прикани по малкия екран да защитят революцията, имайки поради въстанието от 1959 година, което сложи началото на десетилетия комунистическо ръководство.
Снимка: Ройтерс
" Ще пазиме Кубинската гражданска война непременно! ", възкликна в „ Туитър “ зам.-министърът на външните работи Херардо Пенялвер и показа видеоклип, на който последователи на комунистическата партия скандират " Аз съм Фидел! ", развявайки кубински флагове, отбелязва „ Франс прес “.



Кубинският президент призна, че сънародниците му са недоволни от дефицита на храни и медикаменти и съвсем ежедневните прекъсвания на тока.

Масово неодобрение и вълнения

Започнали непринудено през вчерашния ден сутринта в Сан Антонио де лос Баньос, митингите бяха предавани онлайн в обществените мрежи. В Куба по принцип единствените позволени събирания на хора са митингите на ръководещата комунистическа партия.

Протестите бързо се разпространиха в цялата страна.

" Това е денят - не можем повече да поносим това. Няма храна, няма медикаменти, няма независимост. Те не ни оставят да живеем, към този момент сме изтощени ", споделя пред Би Би Си един от протестиращите.



В други изявления се вижда по какъв начин хората прекатурват полицейски коли и разграбват някои държавни магазини, в които цените на стоките са в задгранична валута. За доста кубинци тези магазини са единствения метод да си купят артикули от първа нужда и медикаменти, само че цените са високи, а рафтовете постоянно празни.

За всичко са виновни… Съединени американски щати

Президентът Мигел Диас-Канел съобщи, че митингите са провокация от страна на наети лица от Съединени американски щати, с цел да дестабилизират страната, и даде обещание " революционен отговор ".
Снимка: Ройтерс
След малко помиряване сред 2014 година и 2016 година при президента на Съединени американски щати Барак Обама, връзките сред двете страни се утежниха до най-ниската си точка при неговия правоприемник Доналд Тръмп, който ускори ембаргото против Куба, наложено през 1962 година след революцията. Тръмп упрекна Хавана в нарушавания на човешките права и поддръжка за венецуелския президент Николас Мадуро.
Снимка: Ройтерс
Щатите реагираха неотложно. Съветникът на президента Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан прикани кубинските управляващи да не употребяват мощ против " мирните стачкуващи, които упражняват своите универсални права ".

Демонстрациите във вчерашния ден бяха най-масовите от 1994 година насам, когато десетки хиляди стачкуваха на крайбрежната алея в Хавана в изискванията на остра икономическа рецесия, провокирана от разпадането на Съветския съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР