Хиляди израелци протестираха във вторник срещу отпускането на средства за

...
Хиляди израелци протестираха във вторник срещу отпускането на средства за
Коментари Харесай

Израелци протестираха срещу разхищението на бюджета за ултраортодоксалните евреи

Хиляди израелци стачкуваха във вторник против отпущането на средства за ултраортодоксалните евреи в оферти от държавното управление държавен бюджет.

Преди гласуването на бюджета, което стартира късно във вторник и продължи в сряда, протестиращите с израелски флагове, биещи барабани, минаха през Йерусалим до Народното събрание, обвинявайки ръководещата коалиция в " плячкосване " на държавните пари.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който към този момент е най-дългогодишният министър-председател на страната, пое властта още веднъж през декември в коалиция с извънредно десни и ултраортодоксални еврейски партии.

В понеделник Нетаняху разгласи, че страната ще отпусне на женени ултраортодоксални еврейски мъже, които се занимават с религиозно образование, а не работят, общо 250 млн. шекела (67,5 млн. долара). Безвъзмездната помощ беше част от договорка, подписана в последния миг с Обединения юдаизъм на Тора, една от ултраортодоксалните съдружни партии, с цел да се подсигурява тяхната поддръжка за бюджета.

Тя е в допълнение към други средства, които обичайно се отпускат на ултраортодоксалните общности в другите министерски бюджетни разпределения.

Демонстрацията е проведена от същата група деятели, които от януари насам стачкуват против проектите на държавното управление за правосъдна промяна, които съгласно тях са опасност за демокрацията.

Тези ежеседмични митинги не престават, събирайки десетки хиляди души, даже откакто на 27 март Нетаняху разгласи " пауза ", с цел да даде опция за договаряния по промените, които минават през Народното събрание и разделят нацията.

Реформите, целящи да лимитират пълномощията на Върховния съд и да дадат на политиците по-големи пълномощия при избора на съдии, провокираха опасения в израелския високотехнологичен и финансов бранш , че задграничните вложители ще бъдат отблъснати.
 Израел разполага засилено полицейско наличие в Ерусалим
Израел разполага засилено полицейско наличие в Ерусалим

Ежегоден марш на знамената през града

Ръководителят на опозицията Яир Лапид съобщи, че бюджетът е " унищожителен ", защото включва парични средства за ултраортодоксалните евреи, които ги възпират да вземат участие по-активно в израелската стопанска система.

" Това е бюджет, който предизвиква хората да не не престават висшето си обучение, да не работят, да не обезпечават прехраната на децата си ", сподели той и изрази страдание, че той не съдържа " никакви мотори на растежа, никакво средство за превъзмогване на високите разноски за живот, а единствено безпределно изнудване ".

Нетаняху даде обещание, че Народното събрание ще утвърди фискалния бюджет .

" Ние утвърждаваме виновен бюджет, бюджет, който резервира фискалната рамка, бюджет, който се прави оценка високо от рейтинговите организации ", съобщи Нетаняху пред съдружните си сътрудници.

Ашер Блас, професор по стопанска система в Академичния лицей в Ашкелон, съобщи, че при възходящите инфлация и лихвени проценти и по-слабия шекел Израел се нуждае от повече бюджетни " мотори на растежа ", а не от " трансферни заплащания " към ултраортодоксалните институции, които на процедура обезкуражават висшето обучение .
 Сблъсъци в Ерусалим
Сблъсъци в Ерусалим

Има ранени палестинските поклонници

Но той съобщи пред Агенция Франс Прес, че плануваният бюджетен недостиг не е толкоз огромен, колкото през някои предходни години, макар че " траекторията не е добра ".

През февруари Банката на Израел пресметна, че през 2023 и 2024 година бюджетният недостиг ще бъде покрай един % от брутния вътрешен артикул.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР