Хиляди хора в краен квартал на гръцката столица Атина бяха

...
Хиляди хора в краен квартал на гръцката столица Атина бяха
Коментари Харесай

Евакуации от пожарите в Гърция, броят на жертвите достигна 20

Хиляди хора в краен квартал на гръцката столица Атина бяха евакуирани, до момента в който пожарникарите се бореха с непрекъснато възходящата вълна от горски пожари в страната, при които починаха 20 души.

Гражданска отбрана подреди евакуация на Ано Лиосия в северозападната част на Атина, регион с над 25 000 души, до момента в който в прилежащата община Фили горяха къщи, предават гръцките медии.

Над 60 пожара са избухнали през последните 24 часа, а шест страни изпращат помощ посредством механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз, оповестиха от пожарната работа. На фона на рисковата композиция от мощни ветрове и температури до 41 °C.

" Ситуацията е невиждана, метеорологичните условия са рискови ", съобщи представителят на пожарната Янис Артопиос пред държавната телевизия ERT, като добави, че пожарите " са се разраснали до великански размери " за малко време.

Пожарите обгръщат долните скатове на планината Парнита - най-голямата гора, граничеща с Атина.

Друг огромен пожар към момента бушуваше на сметището в индустриалната зона на Аспропиргос, западно от Атина, като покриваше региона с токсичен черен облак.

Според отчет на Националната обсерватория в Атина над 40 000 хектара са били унищожени от горски пожари през трите дни от 19 до 21 август.

Осемнадесет хипотетични мигранти бяха открити мъртви при пожар в гора покрай турската граница, северно от град Александруполис. Сред тях са били и две деца, заяви полицейски чиновник.

Няма данни за изчезнали локални поданици, " проверява се опцията те да са хора, влезнали незаконно в страната ни ", съобщи представителят на пожарната Янис Артопиос в телевизионно послание.

Районът е чест пункт за влизане на незаконни мигранти.

" Това лято Гърция е очевидец на невиждани по мащабите си опустошителни горски пожари и в такива сложни времена бързата помощ на Европейски Съюз е жизненоважна ", съобщи в изказване Янез Ленарчич, комисар по ръководството на рецесии.

Долните скатове на планината Парнита са в пламъци, като към този момент няколко пъти са ставали жертва на горски пожари.

Длъжностните лица затвориха най-близкия сектор от околовръстния път на Атина и посъветваха жителите да останат на закрито.

Пламъците продължиха да се популяризират безотговорно в Североизточна Гърция, както и на островите Евия и Китнос, в региона Беотия на север от Атина, в Пелопонес и в Западна Гърция.

Беше разпоредена евакуация в болничното заведение на Александруполис.

Бреговата защита заяви, че е преместила 65 пациенти на чакащ ферибот на пристанището на града.

Пожарът край Александруполис заплашва и националния парк Дадия, в който живеят редки хищни птици.

Според метеоролозите доста горещите и сухи условия, които усилват риска от пожари, ще се запазят до петък.

В изискванията на гореща вълна пожарът, който стартира на 18 юли и беше жарък от мощните ветрове, опустоши съвсем 17 770 хектара (над 43 000 акра) за 10 дни в южната част на Родос.

Около 20 000 души, най-вече туристи, трябваше да бъдат евакуирани. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР