Хиляди българи получават обаждания от Наталия, с въпрос от кой

...
Хиляди българи получават обаждания от Наталия, с въпрос от кой
Коментари Харесай

Телефонна мистерия: Хиляди българи получават обаждания от Наталия

Хиляди българи получават позвънявания от Наталия, с въпрос от кой град са. ГДБОП стартира инспекция по случая. Става дума за по този начин наречения автоматизиран глас. От ГДБОП успокояват, че в тази ситуация не се касае за финансова машинация или кражба на персонални данни.

Предстои 30-дневна инспекция, която би трябвало да откри каква е задачата на позвъняванията и от кого идват.

Здравейте!

Здравейте.

Казвам се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним – вие сте от София, нали?

Когато получава позвъняването, Кремена дава отговор на „ Наталия “, че е от Бургас

„ Помислих, че просто е объркала номера. Случва се. Тя като разбра, че съм от Бургас сподели: Извинявам се доста и внезапно заглъхна и аз затворих “, споделя дамата.

Ще ви покажем и кои неточности би трябвало безусловно да избягвате

Впоследствие схваща, че е измежду хилядите, получили същото позвъняване от по този начин наречения чат бот. Решила, че е станала жертва на финансова машинация.  

„ Проверих си сметката, първоначално имах проблем с приложението, само че малко по-късно съумях да вляза. Нямах никакъв проблем със сметката “, изясни Кремена.

Според специалиста по киберсигурност и някогашен антимафиот Явор Колев в основата на позвъняванията стои пропаганда за локалните избори през октомври.

Тя се е обадила от зоопарк

„ Една акция, която цели да събере дейни телефонни номера от град София, евентуално по поръчка. Това е прът център, който се обажда на безбройно доста консуматори. Може би политическа партия, която в подтекста на идните локални избори ще нападна, ще бомбардира своите консуматори с предизборни пропагандни материали “, споделя Колев.

ГДБОП през днешния ден стартира инспекция. Засега едно е несъмнено за Отдел „ Киберсигурност “ – не се касае за машинация

„ Нямаме безапелационни данни към този момент, по-скоро наподобява като медийна акция. Евентуално се цели да се разпознават жители, които биха дали своите имена, след това да бъдат таргетирани за някаква съответна реклама, да им се продаде примерно, прахосмукачка “, изясни Комисар Владимир Димитров, шеф на отдел „ Киберсигурност “, ГДБОП.

Каквото и да цели „ Наталия “, специалистите поучават да не споделяме персонални данни или информация за банкови сметки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР