Хиляди българи чакат трансплантация на органи, за да живеят. Донорските

...
Хиляди българи чакат трансплантация на органи, за да живеят. Донорските
Коментари Харесай

Румънска болница изхвърлила два бъбрека, дарени за трансплантация от България

Хиляди българи чакат трансплантация на органи, с цел да живеят. Донорските обстановки у нас са малко, а става известно, когато се случат, те не могат да бъдат осъществени. От началото на годината в България е имало 2 донорски обстановки, като единствено едната е осъществена отчасти, при другата органите са били превозени до Румъния и по-късно изхвърлени.

Георги Пеев от Хасково е единственият българин с два трансплантирани органа, точно той алармира за случая.

"От две донорски обстановки имаме трансплантиран единствено един черен дроб. При втората трансплантация не можаха да бъдат осъществени. При първата всички органи отпътуваха за Румъния, с която имаме съглашение за даряване на органи, в случай че няма подобаващи реципиенти. При втората донорска обстановка, за жалост, двата бъбрека безусловно са отишли в коша. Румънската страна не е пискала двата бъбрека, тъй като са били доста дълго експлантирани ", разкри пред Българска национална телевизия Георги Пеев.

Два бъбрека, годни за трансплантация, отпътуваха в коша за отпадък, призна и Тодор Мангъров, член на комисията на пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бъбреци.

"От няколко години комисиите, които заседават в лечебните заведения за трансплантация на бъбреци, викат представители на пациентски организации, които вземат участие в комисията по разискване. На последната комисия аз бях извикан като представител на пациентска организация. По време на съвещанието бяха извикани шестима пациенти, на които им беше нужна такава трансплантация. Двата бъбрека бяха предоставени на Александровска болница и на съвещанието се откри, че петима от пациентите отпадат по медицински аргументи, а шестият, преценявайки риска, се е отказал ", изясни Мангъров.

"Проблемът е там, че двама от пациентите не е трябвало да бъдат викани на тази комисия, нито е трябвало да са включени в листата на чакащите трансплантация. Въпросният лист не е обновен ", сподели още Тодор Мангъров.

Той не упреква нето лекарите, нито комисията, които, по думите му работят професионално, само че акцентира, че има нещо сбъркано в системата и протичащото се не е редно.

Пътят на трансплантациите е извънредно дълъг и комплициран, добави Георги Пеев.

От Университетската болница Св. Марина в Пловдив, където е и началото на донорската обстановка е, че тя поражда на 11-и януари, привиква се мултидисциплинарен екип от медици под управлението на проф. Илиян Платиканов и цялата интервенция по експлантирането на органите е осъществено безупречно. След това органите са превозени за София и са преразпределени към Александровска болница и ВМА.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР