Хикама е родом от Централна и Южна Америка. Доскоро хикама се

...
Хикама е родом от Централна и Южна Америка.
Доскоро хикама се
Коментари Харесай

Полезният зеленчук Хикама - свойства и как да го хапваме

Хикама е родом от Централна и Южна Америка.

Доскоро хикама се отглеждаше единствено там, само че в този момент се популяризира и в Китай и Югоизточна Азия. Миризмата на хикама е сходна на тази на ябълки, нищо че припомня ряпа или земна ябълка на външен тип.

Това е зарзават от фамилията на бобовите растения. - пълзящо растение, което доближава до 5 метра дължина и има голяма коренова просвета. На външен тип кореновата просвета наподобява на великански картоф.

Състав и потребни свойства на хикама

Хикама съдържа огромно количество витамин С, има ниско наличие на натрий и минимално наличие на мазнини. Хикама е обичан на Изток, обожаван в Америка, скъп от феновете на здравословния метод на живот и почитателите на диетичната храна на драго сърце го готвят.

Ползите за здравето от хикама са, че зеленчукът е най-вече вода, което го прави нискокалоричен и потребен за диети. Богат на въглехидрати, витамини, аминокиселини. Минералите са показани от калий и фосфор.

Естествено ниско наличие на калории от единствено 25 калории на половин чаша, хикама също е без мазнини, с ниско наличие на натрий и е отличен източник на витамин С, като една порция сурова хикама обезпечава 20 % от целесъобразната дневна стойност на антиоксиданта. Този зарзават е превъзходен източник на фибри, осигурявайки 3 грама на порция.

Как да хапвате хикама

Зеленчукът се употребява недопечен: от време на време със сол, сок от лимон или лайм, надробен червен пипер, подготвят се разнообразни витаминозни салати. Но също по този начин са известни ястия, където се прибавя хикама вместо картофи.

Може да се яде както е, единствено би трябвало да се обели. Той е безпристрастен на усет, само че това, което е хубаво в него, е неговата текстура. Нещо приблизително сред хрупкава ябълка и сърцевината на арабска салата.

Идея за салата с хикама

 Полезният зарзават Хикама - свойства и по какъв начин да го хапваме

Предлагаме ви концепция за семпла и освежаваща салата с азиатски усети с кисело-сладко-пикантно звучене върху небцето. И защото в готвенето няма правила, можете да вземете този апетитен зарзават и да добавите към него доста други обичани артикули и желани зеленчуци като: алабаш, репички, краставица, моркови, зелен лук, кълнове и ябълки.

Хикама - обелен и нарязан на кибритени клечки - 1 огромен корен

прясна алена люта чушка - фино нарязана - 1/2 бр.

листа мента - съгласно усета (може и кориандър)

печени фъстъци - 1 с.л.

Шепа кълнове (по ваш избор )

За соса:

сок от лайм или лимон- 2 с.л.

кафява захар- 1/2 с.л.

масло от сладко чили - 1/2 ч.л.

Малко рибен сос

Смесете всичко дружно, с цел да коригирате подправките и сервирайте азиатска салата.

Вижте още любопитна информация за непознатия зарзават Дългия Джак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР