Хибридната война с участието на дигиталните канали и платформи не

...
Хибридната война с участието на дигиталните канали и платформи не
Коментари Харесай

Жюстин Томс: Хибридната война вирее върху почвата на неосведоменост



Хибридната война с присъединяване на цифровите канали и платформи не спря нито за ден през целия интервал на Covid пандемията, само че през последните дни форматът е невъобразим, нещата излизат отвън надзор. Можеше като общество и даже като институции да се подхващат някои ограничения, с цел да не се стига дотук.

Това разяснява пред Радио София Жюстин Томс , експерт по онлайн медии.

„ Хибридната война вирее на почвата на некомпетентност, с помощта на неналичието на медийна просветеност у хората. От редица демократични страни се вършат опити да се наложат съответни условия по отношение на огромните платформи – Facebook и другите обществени мрежи, с цел да могат те софтуерно да отсяват тролове и неистинен сметки и така нататък Не можем обаче да разчитаме за всичко на технологиите. “

По думите ѝ националните и други огромни медии са задоволително виновни да не популяризират лъжлива информация. Но има хора, които привикнаха да показват отзиви – неведнъж крайни или поляризирани, с което утвърждават разделянето и в обществото. „ Разсприятеляваме “ хора, с които не сме на едно мнение и чуваме все по-кънтяща (и само) нашата лична позиция, без да изпитваме потребност да научим и друга.

„ Това е рисково събитие, което може да докара до цялостно разкъсване с действителността. “

Според Томс обществените медии постановат промени в обществото.

„ Това може да се промени едвам когато обществото догони технологиите.

Когато медийната просветеност се учи още от предучилищна възраст. Когато обществото дефинира полезностите си и ги отстоява целеустремено. “

Не бива да отхвърляме обществените медии – те имат и достолепия, само че би трябвало да се отнасяме отговорно към тях, акцентира още Жюстин Томс.

С нея беседва Антония Каменичка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР