Хева Рахимпур: Вътрешен процес срещу мъж, обвинен като ключова фигура в групата, за която се твърди, че е превеждала нелегално мигранти през Ламанша

...
И в тази стая влезе Хева Рахимпур, за да се
Коментари Харесай

И в тази стая влезе Хева Рахимпур, за да се изправи срещу обвиненията, че той е централната фигура в организирана престъпна група, която е организирала дълга редица от мигранти, за да прекосят Ламанша с надуваеми лодки.

Рахимпур е обвинен заедно с още 20 мъже, повечето от които бяха тук през първия ден на процеса.

Изображение: Хева Рахимпур в съда в Брюж Изображение: Обвиняемите в Брюж в сряда сутринта

Всички дойдоха заедно, тътрейки се в стаята като непохватни деца в първия ден от новия мандат.

Никой не беше съвсем сигурен къде да седна; някои погледнаха към далечния край на стаята, надявайки се да видят приятел или роднина.

Жена се качи на един от редиците столове, протягайки се, за да види съпруга си. До нея имаше три дъщери, всички облечени в елегантни летни рокли.

Имаше вълни и усмивки - всички се опитваха да се успокоят взаимно.

Рахимпур беше един от последните, които пристигнаха.< /p>

Откакто беше арестуван в Лондон миналата година, той навърши 30 години, но изглеждаше по-млад от разстояние.

Облечен в черен топ, дънки и маратонки, с къдрава коса и светла брада, той има слаба фигура - нисък и слаб.

Изображение: Hewa Rahimpur е арестуван от служители на NCA в Лондон

Но като се вгледате по-отблизо, можете да видите, че изглежда уморен и разтревожен. Ако бъде признат за виновен, може да получи 13 години затвор.

Той е държан в белгийски затвор след екстрадицията, последвала ареста му. И това беше обширно разследване, обхващащо пет държави, преди да завърши с този процес.

Брюж е град, запознат с твърденията за контрабанда на хора - съдът тук обслужва пристанището Зеебрюге - но Западна Фландрия прокуратурата описа това като „най-голямото разследване за контрабанда на хора в историята“.

Други обвиняеми вече са пуснати под гаранция и сутринта срещнахме група от тях, седнали на пейка, чакайки съдът да отвори.

Извикахме имената им и те вдигнаха ръце с ученически усмивки, сякаш отговаряха на регистър. Разговорът им беше оживен, като група приятели.

Всички те бяха посочени в разследването, но в различни роли, на различни места.

Изображение: Полицаите също откриха скривалище от спасителни лодки по време на нападение Изображение: Хева Рахимпур в съда в Брюж

Впечатлението беше за непознати, които са станали приятели, с общо преживяване. Много от хората около нас вече бяха прекарали месеци в белгийски затвори.

Reband Othman говори. Той е самоуверен 23-годишен младеж с широка тениска с надпис „Лос Анджелис 92“ на гърба.

Той пристигна в Германия преди седем години, когато беше на 15, и изгради живот в страната.

В крайна сметка той ни казва, че е уредил да съхранява известно оборудване в къщата на друг обвиняем, германския гражданин Дирк Пипмайер.

Той беше арестуван, когато използвани извънбордови двигатели за преминаване на мигранти, бяха открити във Великобритания и Белгия и серийните номера бяха проследени.

И двата бяха купени от eBay на името на Othman. Сега той е изправен пред седем години затвор.

Един мъж, Махмуд Абдула, настоя, че е таксиметров шофьор, на когото е платено да достави извънбордов двигател до Кале и не осъзнава, че прави нещо нередно.

Друг, Бахзад Хабиб, каза, че е бил арестуван, след като братовчед му поискал да заеме микробуса му, за да кара гумена лодка до Кале.

Карзан Сорачи беше категоричен, че е карал само за километър с гумена лодка в задната част на автомобила си.

Той ни каза, че е бил в Германия от 30 години без криминално досие. „Сестра ми е в германската полиция“, каза той.

Когато ги питаме за Хева Рахимпур, те знаеха човека, но не и името.

Рахимпур, те ни казаха, е псевдоним - че са го познавали като Хама Хошнау и са вярвали, че е от Кюрдистан, а не, както твърди човекът, известен като Рахимпур, Иран.

На което прокурорите тук в Брюж са склонни да отговарят с иронична усмивка.

„Не се озовете в съд като този само защото сте взели назаем нечия кола“, каза Люк Арну, адвокатът, чиято роля е да представлява „жертвите“.

Той описа контрабандата на хора като „процъфтяващ бизнес“, при който мигрантите ще бъдат таксувани с около £2000 всеки.

Съдът изслуша текстови съобщения между Рахимпур и хора, които са се поверили на една от лодките, които, прокуратурата твърди, че той е предоставил за пресичането на Ламанша.

Пътник пише, че „лодката е лоша“, но Рахимпур им казва да тръгват все пак, защото „не е важно, че отнема още шест часа, просто стигнете до от другата страна".

Пътникът отговаря, казвайки, че двигателят продължава да се поврежда и че е уплашен.

Заподозреният за контрабанда на хора по канала отива на съд

„Иншаллах, ще стигнеш дотам", казва Рахимпур. Отговорът идва, казвайки, че пътниците са се обадили на френската брегова охрана за помощ.

„Недейте“, казва Рахимпур. „Просто отидете от другата страна.“

На тримата съдии бяха показани видеоклипове от телефона на Рахимпур, показващи семейства, чакащи в мигрантски лагери в Северна Франция, доставка на лодки от Турция и купища пари.

Рахимпур приема да играе роля в контрабандата на хора, но настоява, че е бил отговорен само за обработката на плащанията. Той отрича да е лидер на бандата.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР