Хенри Кисинджър, чието име е синоним на американската дипломация, навършва

...
Хенри Кисинджър, чието име е синоним на американската дипломация, навършва
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър – противоречивото лице на американската дипломация, навършва 100 години

Хенри Кисинджър, чието име е синоним на американската дипломация, навършва 100 години в събота. Той е приветстван от американския хайлайф, до момента в който други недоволстват, че безмилостният боец на Студената война в никакъв случай не е бил измамен под отговорност.


От отварянето на вратата за комунистически Китай, през планирането на края на Виетнамската война до безпринципната поддръжка на антисъветски настроени диктатори, Кисинджър упражнява въздействие, каквото малко на брой са имали преди или след него, служейки като топ посланик и консултант по сигурността на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

Незабавно различим с очилата си с дебели лупи и острия си еднообразен глас, в който не се губи нотката от родния му немски език, Кисинджър първо е бил учен и интелектуалните му способности се признават с принуда даже от някои от най-острите му критици.

След като напуща поста си през 1977 година, действителната политика на Кисинджър - невъзмутимо циничното отстояване на властта и националните ползи, значително изпада в недружелюбност, защото неговите наследници проповядват морал, само че самият Кисинджър се радва на по-голяма популярност, оповестява Агенция Франс Прес.

В навечерието на стогодишнината си Кисинджър духна свещичките на тортата на празничен обяд в Икономическия клуб на Ню Йорк - града, в който е израснал, откакто еврейското му семейство бяга от нацистка Германия.

Показвайки, че мирогледът му не се е трансформирал и при навършването на 100 години, Кисинджър предизвести Съединените щати да останат в рамките на " виталните си ползи ", като сподели на гостите: " Трябва постоянно да сме задоволително мощни, с цел да устоим на всеки напън. "

Противно на мнението на множеството американски политици, Кисинджър прикани за дипломация с Русия по отношение на прекратяването на огъня в Украйна, потвърждавайки, че Москва към този момент е претърпяла стратегическо проваляне.

Той се измъкна от отговорност

Невероятният плейбой във Вашингтон през 70-те години на предишния век Кисинджър живее в първокласен апартамент на нюйоркското Парк Авеню. Благодарение на връзките си в Китай той забогатява с консултантски компании и предизвестява Съединените щати да не третират Пекин като нов съперник в жанр Студената война.

Дълго време презиран от левицата, Кисинджър се радва на благоволението на главната част от Демократическата партия.

След като зае поста държавен секретар, Хилъри Клинтън назова Кисинджър " другар " и съобщи, че " разчита на препоръките му ", а сегашният ръководител Антъни Блинкен се подигра със стила на Кисинджър, когато възрастният общественик участва на обяд в Държавния департамент предходната година.

За мнозина Кисинджър е боен нарушител без присъда поради ролята му, наред с други събития, в разширението на Виетнамската война към Камбоджа и Лаос, поддръжката на военните преврати в Чили и Аржентина, даването на зелена светлина за кървавото навлизане на Индонезия в Източен Тимор през 1975 година и затварянето на очите за всеобщите зверства на Пакистан по време на войната за самостоятелност на Бангладеш през 1971 година

Вяра в по-големи цели

За Кисинджър най-важна постоянно е била по-голямата цел. По отношение на Кипър той дава приоритет на постоянните връзки с Турция. По отношение на Бангладеш Кисинджър искаше да резервира Пакистан като скришен канал сред Съединените щати и Китай.

Мунтасир Мамун, изтъкнат професор по история в университета в Дака, споделя, че Кисинджър " интензивно е подкрепял геноцида в Бангладеш ".

" Не намирам никаква причина да лаская Кисинджър ", сподели той и добави, че това мнение се споделя в доста други страни, в това число Виетнам.

Кисинджър е противоречива фигура, на който е присъдена Нобеловата премия за мир за воденето на договаряния за преустановяване на огъня във Виетнам дружно с ханойския водач Ле Дък Тхо, който отхвърля да одобри премията.

" Иронията е, че го помнят за това, че е сключил мир, само че всички способи, по които е съдействал за ескалацията на войната освен във Виетнам, само че и в Камбоджа и Лаос, се губят ", споделя Каролин Айзенберг, историк от университета Хофстра, която е написала книга за Кисинджър.

Айзенберг омаловажава обществения облик на Кисинджър като " някакъв макиавелистки талант ", като споделя, че стенограмите демонстрират по какъв начин китайският министър председател Джоу Енлай го е изиграл посредством ласкателства.

" Джоу Енлай знае, че този човек има голям проблем с егото си ", споделя тя.

Въпреки рецензиите си към Кисинджър, Броуди признава, че той е имал " степен на съвестност и изисканост ", която е засенчвала множеството американски политици и е привличала мнозина към него.

" Може би премията за това да си на страната на мощните е, че си е предизвиквал отвращение и ненавист единствено от слабите ".


Ето някои от най-важните моменти от живота на Кисинджър, който е бил консултант по националната сигурност и държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд:

Китай

През юли 1971 година Кисинджър отпътува скрито за Пекин с задача да откри връзки с комунистически Китай, подготвяйки почвата за знаменателното посещаване на Никсън, който се пробва да разклати Студената война и да получи помощ за преустановяване на войната във Виетнам.

Отварянето на Съединени американски щати към изолирания тогава Пекин способства за възхода на Китай, който се трансформира в индустриална мощ и най-голямата стопанска система в света след Съединени американски щати.

След като напусна поста си, Кисинджър забогатя като съветник на бизнеса по въпросите на Китай и предизвести против ястребовия завой в политиката на Съединени американски щати.

Виетнам

Ръководейки напъните на Никсън да завърши " с чест " пагубната война на Съединени американски щати във Виетнам, Кисинджър скрито подрежда бомбардировки в прилежащите Камбоджа и Лаос с вярата да прекъсне снабдителните линии на Ханой. Според някои историци умират стотици хиляди цивилни.

Кисинджър реализира преустановяване на огъня във Виетнам през януари 1973 година посредством договаряния в Париж.

Съюзното на Съединени американски щати държавно управление в Сайгон пада повече от две години по-късно - счита се, че Кисинджър се е стремил към " порядъчен период " след Парижкото съглашение, с цел да сведе до най-малко усещането за загуба на Съединени американски щати.

Преврат

Убеден, че битката със Съветския съюз е по-важна, Кисинджър се застъпва за свалянето на държавни управления, които клонят наляво, най-много в Чили и Аржентина.

В разкрит меморандум, който демонстрира студените му планове, Кисинджър споделя, че социалистическият президент на Чили Салвадор Алиенде е предложил " подъл " модел, като е посочил, че едно ляво определено държавно управление може да работи. Алиенде се самоубива, откакто войските завземат властта с прелом, подсилен от Централно разузнавателно управление на САЩ.

Инвазии

Кисинджър не демонстрира отвращение да поддържа нашествия, когато вижда по-голям интерес за Съединени американски щати. Когато Пакистан служи като скришен медиатор във връзка с Китай, той предлага дипломатическо прикритие на Исламабад, до момента в който той организира акция на убийства и всеобщи изнасилвания в Източен Пакистан, който получава самостоятелност като Бангладеш.

Кисинджър даде експлицитна зелена светлина на близкия съдружник от Студената война Индонезия, когато тя завзе Източен Тимор, поставяйки началото на брутална 24-годишна окупация.

Кисинджър също по този начин безмълвно поддържа Турция, която завзе една трета от Кипър, стремейки се към мощни връзки със стратегически разположената страна и към разбиране на баланс в съперничеството ѝ с Гърция, член на НАТО.

Кисинджър управлява и тайното присъединяване на Съединени американски щати в гражданската война в Ангола, с цел да противодейства на руските и кубинските съдружници.

Близък изток

Кисинджър посвещава огромна част от времето си на Близкия изток и провежда масиран въздушен превоз - интервенция " Никел Грас " - за доставяне на съдружника Израел с оръжие, откакто арабските страни подхващат изненадваща офанзива на еврейския празник Йом Кипур през 1973 година

По-късно води договаряния с Израел, Египет и Сирия в най-малки детайлности, както той дефинира " совалковата дипломация ".

Ефективно кооперирайки ролята на Москва, Кисинджър трансформира връзките с Египет, най-многолюдната арабска страна, която става сътрудник на Съединени американски щати в региона на сигурността и адресат на помощ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР