Хеликоптерната площадка на УМБАЛ Света Екатерина“ е официално сертифицирана и

...
Хеликоптерната площадка на УМБАЛ Света Екатерина“ е официално сертифицирана и
Коментари Харесай

Откриха хеликоптерна площадка на покрива на УМБАЛ Св. Екатерина в София

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „ Света Екатерина “ е публично сертифицирана и влезе в системата за незабавна здравна помощ по въздуха. Тя е една от трите въртолетни летища в столицата, която е записана съгласно всички европейски и български условия на системата Helicopter Emergency Medical Service (HEMS).



Изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Света Екатерина “ проф. доктор Димитър Петков получи публично документите за лиценз на хеликоптерната площадка в наличието на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, заместник-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов, шефа на Главна дирекция „ Гражданска въздуховоплавателна администрация “ Анелия Маринова, представители на „ Главболгарстой “, лекари и медицински лица, оповестяват от УМБАЛ " Св. Екатерина ".

„ Изграждането на хеликоптерната площадка е доказателство за общия ни блян да подобрим българското опазване на здравето, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков по време на формалното разкриване на въртолетното летище на покрива на УМБАЛ “Света Екатерина ”.  Хеликоптерната площадка ще обезпечи опцията, пациенти в животозастрашаващи положения да бъдат превозени до едно от най-модерните лечебни заведения у нас и да получат в точния момент високоспециализирани и способени  медицински грижи “, уточни Хинков.



„ Това е късмет за живот, който всеки един от нас може да получи единствено с помощта на незабавната помощ по въздух “, добави той. Затова тя е народен приоритет,  по който страна, лечебни заведения и медицински експерти  продължаваме да работим,  подчерта проф. Хинков. През последните няколко месеца Министерството на здравеопазването е осъществило  много от стъпките в посока на незабавната здравна помощ по въздух.  „ Страната ни разполага с още няколко хеликоптерни площадки- част от инфраструктурата на незабавната здравна помощ по въздух “, регистрира здравният министър.



Индикативният размер на средствата за създаване  на едно болнично вертолетно летище  е до 120 000 лв. с Данък добавена стойност. Общо 26 болнични вертолетни летища би трябвало да бъдат построени в страната. По Плана за възобновяване и резистентност се чака да дойдат още 5 хеликоптера, стана ясно от думите на проф. Хинков. 



Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов показа какъв брой основна е тази хеликоптерна площадка.  „ Тя е първата в България, лицензирана неназемна площадка. Тя е основна, тъй като в този гъсто обитаем регион, ще обезпечи достъп на няколко лечебни заведения с друг профил, с друг размер на активност и с друго равнище на подготвеност,  осигуряване на достъп на пациентите и надлежно  до нуждаещите се от незабавна здравна помощ “, разяснява проф. Гетов като изясни, че УМБАЛ „ Св. Екатерина ” е измежду водач в трансплантологията и това ще разреши превозване на тъкани, органи и реализирането на донорски обстановки. 



Изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина " проф. Димитър Петков приветства присъстващите на това дълго чакано събитие. „ Аз особено го очаквам от 20 години “, акцентира той. Няколко шефове на лечебното заведение работят за концепцията да има хеликоптерна площадка. Делото е стартирано от проф. Александър Чирков и продължено от  проф. Генчо Начев, а през днешния ден към този момент е реалност.

„ Това не беше допустимо без съдействието на Министерство  на опазването на здравето през всичките тези години, с финансова помощ и поддръжка във всяко едно отношение “, сподели изпълнителният шеф на болничното заведение. „ Пътят беше дълъг,  изпълнен с провокации, само че с общите старания, неизменност, политическа поддръжка и поддръжка от институциите ние успяхме да станем част от една нова система  за незабавна здравна помощ по въздух “, съобщи още проф. Петков. 

“Болницата се намира  в средата на конгломерат от структуроопределящи държавни лечебни заведения. Така ще може да се обезпечи на пациентите всяка нужна здравна помощ. Локализацията на болничното заведение разрешава превозването на пациенти от най-отдалечените кътчета на страната до нашата болница или до прилежащите лечебни заведения до часове и даже за минути “, изясни още изпълнителният шеф  на УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

Изграждането и въвеждането в употреба на системата за незабавна помощ по въздуха е развой, който ще способства доста за развиването на българското опазване на здравето, ще обезпечи навременна и животоспасяваща здравна услуга.

Ставайки неотменна част от системата за незабавна здравна помощ по въздуха УМАБЛ „ Св. Екатерина “ ще може да дава бърз, безвреден и ефикасен превоз на най-критичните пациенти, когато те имат най-голяма потребност от животоспасяващо лекуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР