Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще изпълни първия

...
Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще изпълни първия
Коментари Харесай

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще направи първи тренировъчен полет в петък

Хеликоптерът за незабавна здравна помощ по въздух ще извърши първия си подготвителен полет в наличието на министъра на превоза и известията в оставка Георги Гвоздейков, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията.

Демонстрацията ще се състои в авиобазата на Главна дирекция „ Гранична полиция “ на летище София, на 15 март, от 15:00 ч.

Първата подготвителна задача ще се извърши от авиационния оператор „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД. Тя ще включва демонстрационен полет с хеликоптера за незабавна здравна помощ по въздух, като ще бъдат разиграни няколко сюжета, свързани с спешни обстановки и осъществяване на избавителна задача. 

Планирано е хеликоптерът да излети от авиобазата на Главна дирекция „ Гранична полиция “ и да кацне на болничното вертолетно летище на УМБАЛ „ Св. Екатерина “, след което да се върне назад в базата.

Първият хеликоптер от системата за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) дойде в България на 1 февруари. Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „ Леонардо “, извърши независим полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще бъде разполагаем в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни коли за спешна помощ ще идват поетапно до 2026 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР