Хебър (Пазарджик) излезе с позиция относно използването на технологията за

...
Хебър (Пазарджик) излезе с позиция относно използването на технологията за
Коментари Харесай

Хебър с остра реакция след мачовете с Локо и Левски: Как и защо се използва ВАР в България?

Хебър (Пазарджик) излезе с позиция по отношение на потреблението на технологията за видеоповторения в българското състезание. " Гробарите " зададоха три въпроса, като реакцията им е в резултат на дуелите против Локомотив (Пловдив) и този против Левски. В мача със " сините " пазарджиклии имат искания за игра с ръка на Андриан Краев при победния гол на Роналдо в последните секунди.

Ето какво написаха от Хебър:

" Събитията от последните два мача на ФК Хебър за следващ път повдигат значими въпроси, свързани с потреблението на системата за Видео-асистент съдия (VAR). Резултатът за нас като клуб е загубата на общо 4 точки в отминалите 2 срещи. Умишлено изчакахме отговор от Съдийската комисия при БФС по отношение на нашето Възражение след срещата с Локомотив (Пловдив) против съдията Валентин Железов и неговите сътрудници (асистенти и ВАР рефери). В него визирахме и подкрепихме с съответни обстоятелства няколко фрапиращи отсъждания, повлияли непосредствено на крайния излаз на дуела. Възмущението от ощетяването на нашия тим не бе единствено измежду футболисти, треньори, управление и почитатели на ФК Хебър. Потресени от решенията на В. Железов и компания, в това число и " последната инстанция " във всеки мач - VAR бяха и доста неутрални зрители/фенове на футболната игра у нас. Включително някогашни съдии, анализатори и публицисти. Наистина вярвахме, че Съдийската комисия ще проучва и вземе съответно отношение по посочените от нашия клуб " недъзи " в управлението на срещата с Локомотив (Пловдив) и най-малко от " кумова срама " ще наложи някакво даже алегорично наказване на хората в " черно ". Уви, вместо това получихме един изцяло формализиран отговор, състоящ се от авансово дефинирани постановки и теоретични тези. Без никаква конкретика, без никакъв коментар на посочените от нас в контестацията претекстове, написан в чиновнически жанр за отблъскване на номера. С две думи - всичко е тъкмо!
 ВИДЕО: Има фаул преди гола на Левски против Хебър
ВИДЕО: Има фаул преди гола на Левски против Хебър

Вижда се добре

За страдание, единствено преди 3 дни Хебър още веднъж трябваше да изпие до дъно " горчивата чаша ". Визираме гостуването на Левски, изгубено с 1:0 след гол на домакините в 90+5-та минута. След мача прочетохме публична позиция на ФК Левски по отношение на " страха да се дават съответни продължения на мачовете у нас ", като се засяга минималното 4-минутно продължение " на дуела при 11 минути изгубено от спирания на играта време единствено през второто полувреме. Е, голът за Левски падна в петата минута на спомагателното време и от тази позиция недоволни от домакини и техни последователи не би трябвало да има. В същото време Хебър като клуб е изцяло взаимен и поддържа кардинално Левски в претенцията му по отношение на продължаването времетраенето на мачовете. Защото най-малкото още на следващия ден може да се окаже в неговата роля. Същественото обаче в другояче обичайно ръководения от Васимир Ел-Хатиб дуел се случи секунда преди победния гол на Левски, когато Андриан Краев от домакините си оказа помощ с ръка за преодоляването на топката и по-късно направи решаващата асистенция за попадението. Тази обстановка беше подмината с неуважение и без разглеждане от телевизия и VAR, а тя в действителност реши крайния излаз от срещата.

Всъщност каква е изобщо ролята на системата VAR в България - да поправя съдийските неточности или да ги подминава/премълчава? Като функционалност от това пораждат още спомагателни въпроси:
Използва ли се VAR като самобитно оръжие против даден тим и в интерес на неговия противник в съответна среща? Изпълнява ли се одобрен от Съдийската комисия протокол за прилагане на VAR или всичко е изцяло субективно? Защо при открити очевадни неточности на съдиите на терен и след това на техните сътрудници от VAR, наказванията за това се постановат изцяло изборно, по отношение на това от какъв диаметър е ощетения клуб или респективно от кой клуб е импортирана жалбата и т.н.
ФК Хебър не е първият клуб, който се счита ощетен от съдийството. Със сигурност няма да е и последния. Всеки човек, респективно футболен арбитър може да сгреши. Когато обаче грешките са все в едната посока, не се подлагат на инспекция от VAR и най-важното - въздействат на крайния излаз на даден мач безспорно се стига до понятието - преднамерено съдийство.

ФК Хебър продължава да има вяра, че резултатът от всички мачове би трябвало да се образува единствено и само въз основата на спортно-техническите благоприятни условия на тимовете и показаното от тях на терена, а не на съдийски /без/действия, като в едно с това ще продължи да демонстрира и в бъдеще недъзите на футболното съдийство в България, оставайки с вярата, че смяна може да има, само че освен на думи, а посредством съответни дейности.

Ръководство на ФК Хебър "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР