Хавиер Майли възнамерява радикално да преразгледа външната политика в полза

...
Хавиер Майли възнамерява радикално да преразгледа външната политика в полза
Коментари Харесай

Новият президент на Аржентина обещава ускорена колонизация на страната

Хавиер Майли има намерение коренно да преразгледа външната политика в интерес на Америка и Израел

На 19 ноември в Аржентина се организира вторият тур на президентските избори. Претендентите за президентския пост бяха министърът на стопанската система Серхио Мас и либертарианецът Хавиер Майли. Либертарианецът излезе победител, побеждавайки съперника си с 12 процентни пункта. 53-годишният Хавиер Майли постоянно е именуван ултрапопулист, защото предизборната му стратегия се състои най-вече от извънредно елементарни, ексцентрични и доста примамливи оферти, от които други политици се въздържат по разнообразни аргументи.

Изглежда освен Аржентина, само че и цяла Латинска Америка в никакъв случай в цялата си история не е виждала толкоз чудноват политик като Майли. Сега няма да се спирам в детайли на биографията на „ героя на деня “, новия президент на Аржентина. Само ще отбележа, че той влезе в политиката малко преди президентските избори.

Основната му активност е преподаване на стопанска система в университетите, тъй че най-често е представян като „ икономист “. И той беше показан в разнообразни телевизионни излъчвания, където Х. Майли обрисува своите хрумвания за стопанската система и по какъв начин би трябвало да се реформира аржентинската стопанска система. От време на време работи като съветник на огромни компании. По-специално той поучава най-голямата английска банка HSBC.

От 2012 година той си сътрудничи с аржентинския мозъчен концерн Fundación Acordar, където управлява икономическото направление. В стопанската система Х. Майли счита за свои идоли такива интелектуалци като Милтън Фридман, Робърт Лукас и Мъри Ротбард.

От тази тройка стопански учени нашите читатели евентуално са най-запознати с Милтън Фридман. Същият, който създаде концепцията за по този начин наречената шокова терапия. На процедура шоковата терапия в икономическата сфера е тествана за първи път от военачалник Пиночет в Чили след военния прелом през септември 1973 година Две десетилетия по-късно същата шокова терапия беше приложена в Русия (преди всичко в всеобщата приватизация на държавната собственост).

Политическата му кариера стартира през 2021 година, когато Дж. Майли основава либертарианската партия, наречена „ Свободата идва “, и е определен в долната камара на аржентинския парламент. И в този момент, след по-малко от три години, нашият воин към този момент получава най-високия държавен пост в страната. Подобно отвесно политане в политиката заслужава регистриране в Книгата на върховете на Гинес.

Дори външно нашият воин се разграничава от типичните политици. Х. Майли постоянно е сравнявана с героя от комикси Върколак. Първото нещо, което хваща окото, са скандалните му бакенбарди и разрошената му прическа, която The Wall Street Journal разказва като „ кръстоска сред мускусен бик и Ози Озбърн “. По отношение на жестовете и темперамента най-близкият аналог на Х. Майли се назовава Доналд Тръмп. Някои съпоставят „ героя на деня “ с сегашния президент на Украйна Владимир Зеленски. Като също подобен „ смешник “.

Личният живот на героя като цяло е цялостен със странности. Неженен. Привърженик на свободната обич. Той не поддържа връзка с родителите си, смятайки, че те са били прекомерно строги и са лимитирали свободата му. В свободното си време поддържа връзка с духове. Избухлив е, от време на време до полуда. Не на вятъра от дълго време му лепнаха прякора El loco – Лудия. Между другото, тази година беше оповестена книга за биографията на Хавиер Майли под това заглавие.

И по този начин, какво дава обещание новоизбраният президент на своите гласоподаватели?

В региона на външната политика се предлага радикална смяна на приятелите и враговете на Аржентина. Съединените щати и Израел би трябвало да бъдат нашите съществени другари и съдружници. Майли би трябвало да встъпи в новата си служба на 10 декември, а преди този момент, както разгласи обществено, възнамерява да посети двете най-скъпи за него страни - Съединени американски щати и Израел. Х. Майли изключително симпатизира на Израел. Той дава обещание, че една от главните ограничения ще бъде преместването на посолството на страната в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Обявените пътувания, както акцентира Х. Майли, имат „ духовна конотация “ за него: той възнамерява да посети своите „ другари равини “ в Ню Йорк и Маями. Това още един път удостоверява съмненията на тези наблюдаващи, които още преди президентските избори твърдяха, че Х. Майли е евреин, само че криеха това, тъй като Аржентина е типично католическа страна.

Що се отнася до арабските страни, Х. Майли не приказва непосредствено за тях. Но е явно, че в случай че той ще бъде непосредствен другар с Израел, тогава по този метод той програмира омраза с целия арабски, а може би даже с мюсюлманския свят.

Новият президент дава обещание да ограничи връзките с най-важните търговски сътрудници Китай и Бразилия допустимо най-скоро. В същото време той е подготвен да се откаже от китайските вложения в редица инфраструктурни планове, които бяха контрактувани с Пекин.

Аржентина сигурно няма да бъде другар и с Русия, Х. Майли изцяло поддържа западните наказания против страната ни. Очевидно е, че при настоящия президент Аржентина няма да се причисли към БРИКС, в който беше поканена на 1 януари 2024 година

В региона на стопанската система Х. Майли, като 200 % либертарианец, се придържа към правилото: колкото по-малко страна има в стопанската система, толкоз по-добре. Понякога той непосредствено назовава страната зложелател на обществото, призовавайки за битка против този зложелател (чисто анархистки лозунг).

Как да се бием? На първо място, като изгони страната като притежател от всички браншове на стопанската система. Тоест посредством приватизация. Майли първо даде обещание да приватизира нефтената и газова компания Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF).

И също по този начин разгласи за продажба едно от най-големите залежи на шисти в света, наречено Vaca Muerta („ Мъртва крава “). Всичко обаче би трябвало да се почисти от страната. Дори държавните медии би трябвало да бъдат приватизирани. Аржентинските медии нарекоха програмата на Х. Майли „ турбоприватизация “.

Между другото, идолът на новия президент е някогашният президент на Аржентина Карлос Менем (заемал този пост от 1989 до 1999 г.), при който беше осъществена огромна приватизация на държавната благосъстоятелност. Между другото, Карлос Менем също беше извънредно екстравагантен политик, по някакъв метод даже външно напомнящ на Майли.

Трябва да се означи, че малко преди Менем да напусне президентството, в страната стартира икономическа рецесия, която продължи до 2002 година Именно при Карлос Менем Аржентина попадна в дълговия капан, а през декември 2001 година Аржентина разгласи най-големия банкрут в историята (държавен външен дълг - 80 милиарда долара).

Майли (както и неговият кумир Менем) се застъпва за оптимално ограничение на обществените функционалности на страната, т.е. функционалностите в региона на образованието, опазването на здравето, общественото обезпечаване и културата. Всичко това би трябвало да бъде оставено на частния капитал. А за частния бизнес ще има двойна облага: от една страна, той ще има опция да дава платени услуги, трансформирайки хората в „ нов нефт “; въпреки това ще може да се понижат налозите за бизнеса, тъй като държавният бюджет внезапно ще намалее. Да, ще останат единствено бюджетните разноски за войска и полиция.

Във външноикономическата сфера Х. Майли предлага изцяло да се изоставят вносните мита, както и други (нетарифни) форми на протекционизъм. А Х. Майли назовава всевъзможни ограничавания във връзка с трансграничното придвижване на валута, капитали и работна мощ дивотия.

Но главният „ фокус “ в икономическата стратегия на новия президент е премахването на Централната банка и националната валута – песото. За разлика от политиците в доста страни от Латинска Америка, които приканват за въвеждане на ред в централните банки посредством директното им послушание на държавното управление, Х. Майли изисква премахването на тази институция. В едно от интервютата си той сподели: " Искам да взривя Централната банка с динамит. И това не е метафора. " Така да се каже, в Централната банка работят „ мошеници “, чиято активност единствено подхранва инфлацията.

По въпроса за Централната банка Майли очевидно желае да надмине своя кумир Карлос Менем. Последният се опита да трансформира Аржентинската централна банка в институция, наречена „ валутен ръб “. При Менем песото беше твърдо обвързано с щатския $ и аржентинската валута беше трансформирана в преоцветен зелен $.

Институцията, която прави това пребоядисване, се назовава Борд за валутен продан. Майли предлага да отидем по-далеч: да изоставим „ пребоядисаните хартии “ и компанията, участваща в „ пребоядисването “. Това, което Х. Майли предлага, би трябвало да се назова цялостна доларизация на Аржентина.

В света има екзотични страни с цялостна доларизация. Но най-често това даже не са страни в цялостния смисъл на думата, а екзотични юрисдикции: Бермудите, Британските Вирджински острови, Източен Тимор, Микронезия и други Сред по-големите страни това са Еквадор, Зимбабве, Панама. Вярно е и би трябвало да се признае, че в посочените страни се издават алегорични монети с имената на националната валута. Но това е „ смокинов лист “, прикриващ цялостната загуба на народен суверенитет.

Но Аржентина не е сравнима по стопанска система и население нито с Панама, нито с Еквадор. Аржентина е втората по величина стопанска система в Латинска Америка (след Бразилия) във връзка с действителния Брутният вътрешен продукт (т.е. измерен посредством паритета на покупателната дарба на националната валута). В международната ранглиста по този индикатор Аржентина е на 29-о място в края на 2022 година, Еквадор е на 68-о място, а Панама е на 80-о място.

Между другото, в тези страни, където беше осъществена цялостна доларизация, предстоящото „ икономическо знамение “ не се случи. В Еквадор, да вземем за пример, инфлацията беше в действителност лимитирана след въвеждането на $ като валута през 2000 година Тя стана малко по-голяма от инфлацията в Съединените щати. Но нямаше стопански пробив. В интервала 2000-2023 година икономическият напредък на Еквадор даже не беше покрай междинния за света. Доларизацията резервира и даже задълбочи икономическото закъснение на страната.

Трудно е, несъмнено, да се разбере по какъв начин „ лудият икономист “ съумя да пробие до президентството на втората по величина страна в Латинска Америка. Сигурно жителите са дали своят вот от обезсърчение. Водени от логиката, просто не може да бъде по-лошо, в сравнение с е. А в навечерието на изборите беше в действителност зле, може да се каже извънредно.

Дори формалната статистика признава, че 40 % от жителите са под прага на бедността. Но в реалност делът на бедните е доста повече от 50%. Инфлацията се измерваше в двуцифрени и даже трицифрени цифри. Към края на октомври тази година годишната инфлация е 143%. Успоредно с това имаше непрестанно обезценяване на песото по отношение на щатския $. Само през август песото девалвира с 18%.

Има основателни догатки от редица специалисти, че Хавиер Майли е добре законспириран план на Вашингтон. В последна сметка е явно, че главният бенефициент от всички оферти, съдържащи се в програмата на новия президент, би трябвало да бъдат Съединените щати.

Особено скъп подарък за тях би бил отводът на Аржентина от песото и прекосяването към щатския $. И американските корпорации чакат да станат бенефициенти от аржентинската приватизация.

Американските политици от Белия дом и Държавния департамент на Съединени американски щати се надяват, че благодарение на Хавиер Майли ще съумеят да откъснат Аржентина от Бразилия и доста други страни на континента, които все по-ясно показват своите антиамерикански настроения. Централно разузнавателно управление на САЩ и други разследващи организации на Съединени американски щати чакат, че под управлението на Хавиер Майли ще могат да употребяват Аржентина като плацдарм, от който могат да правят специфични подривни интервенции против страните от Латинска Америка.

Е, в случай че това е по този начин, тогава Вашингтон съумя да свърши половината работа, като издигна сътрудника си на поста президент. Но дали ще бъде допустимо да се докара започнатата работа до дъно е огромен въпрос.

Повечето специалисти и наблюдаващи са съгласни, че първите стъпки на Майли към практическото използване на такава радикална стратегия могат да провокират остра реакция в обществото. Въпросът може даже да приключи с боен прелом, което е всекидневно за Латинска Америка.

Горещият жар на новия политик обаче може да бъде охладен и от доста мощната съпротива в Конгреса (парламента на страната). В последна сметка личната партия на Майли „ Свободата идва “ няма болшинство в Народното събрание. Дали партията на Майли ще успее да сътвори коалиция с някого в Конгреса е огромен въпрос.

Може да се чака настроенията в и към Аржентина да се подвигат през идващите месеци. Мнозина към този момент предвиждат, че Х. Майли няма да може да седне на президентския стол до края на мандата си. Ако този сюжет се сбъдне (а това може да се случи вследствие на боен преврат), тогава Вашингтон може да се окаже с още по-антиамерикански настроена Аржентина, в сравнение с беше преди 19 ноември тази година.

P.S. Между другото, Майли, който счита аржентинския президент Карлос Менем за собствен кумир и следва стъпките му, не трябва да не помни по какъв начин се разви животът на неговия кумир след напускането на президентството. Менем е задържан повече от един път и даже е наказан на разнообразни периоди затвор. Мотивите за присъдите бяха разнообразни - главно корист със служебно състояние, корупция, машинация.

Вярно, той беше избавен от имунитета си като сенатор. А от отнемане от независимост след последната си присъда беше избавен от гибелта през февруари 2021 година на 90-годишна възраст. Между другото, Карлос Менем в началото беше мохамеданин, само че откакто пое по пътя на огромната политика в католическа Аржентина, той разгласи, че е станал католик. Но го погребаха в мюсюлманско гробище. Чудя се в кое гробище ще бъде заровен Майли?

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР