Хасан е името на момчето, чиято история трогна цяла Европа.

...
Хасан е името на момчето, чиято история трогна цяла Европа.
Коментари Харесай

Хасан, който трогна цяла Европа

Хасан е името на момчето, чиято история трогна цяла Европа. Малкият воин прекоси цяла Украйна и половин Европа и дойде наред в Словакия. 11-годишното момче измина напълно единствено към 1200 км (750 мили) от Източна Украйна с паспорт, раница на гърба, найлонова торбичка и телефонен номер на родственици, изписан с химихал на ръката му.

Словашката полиция и филантропични организации на границата първи описаха историята на дребния емигрант от войната в Украйна. В събота вечерта те разгласиха негови фотоси във Facebook.  

Момчето напуща дома си в Запорожието самичък, защото майка му Юлия Писека не може да остави тежко болната си майка. „ До нашия град е атомната електроцентрала, която руснаците обстрелват. Не можех да оставя майка си - тя не може да се движи сама - по тази причина изпратих сина си в Словакия ", споделя Юлия Писека.

Храбростта и решителността на Хасан трогна доброволци и гранични чиновници в Словакия, които се свързаха с роднините на момчето в столицата Братислава. Неговата майка Юлия благодари за помощта и грижите за сина ѝ в прочувствено видео, качено във Facebook страницата на Министерство на вътрешните работи на Словакия. В него тя прикани управляващите да обезпечат несъмнено леговище на децата на Украйна.

Хасан е един 1.5 милиона украинци, които напуснаха страната си от началото на войната. Повече от 1.2 милиона потърсиха леговище в Полша, а 140 745 са стигнали до Словакия, съгласно последните данни на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР