Хърватското правителство ще започне през септември продажбата на миноритарни дялове

...
Хърватското правителство ще започне през септември продажбата на миноритарни дялове
Коментари Харесай

Хърватия ще продава миноритарни дялове в туристически компании

Хърватското държавно управление ще стартира през септември продажбата на миноритарни дялове в туристически компании. Миналата седмица Звонимир Савич, специфичен стопански консултант на министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, съобщи, че доникъде на идната година държавното управление ще предложи за продажба своите миноритарни дялове в най-малко 90 компании на три стадия като част от подготовката за приемане на еврото.

"Продажбата на дялове е една от 19-те ограничения, които Хърватия е подготвила и договорила с Европейската комисия, които би трябвало да осъществим, с цел да се подготвим за влизане в механизма на валутния курс, който предхожда влизането в еврозоната ", акцентира Савич, уточнявайки, че държавната благосъстоятелност във всяка от фирмите, планувани за продажба, не е по-голяма от 25%, а държавното управление управлява дяловете посредством центъра за преструктуриране и приватизация на предприятията CERP. Правителството на Хърватия приготвя продажбата на миноритарните си участия в 30 компании през месец септември, като възнамерява да организира втори кръг от приватизации до края на 2019 година и трета вълна първоначално от 2020 година, заяви SeeNews. На първата вълна държавното управление ще показа дялове за продажба в туристически компании като Arena Hospitality Group, FTB Tourism, Tankerska Plovidba, Laguna Novigrad и Maistra.

През юли хърватските управляващи оповестиха желанието си да се причислят към Европейския механизъм за обменни курсове II, прочут като ERM II. Предприемайки първата публична стъпка към приемането на еврото, те поеха ангажимент да извършат приватизацията на държавните дялове в 90 локални компании като част от подготовката за влизането в еврозоната. Правителството на Хърватия се надява страната да се причисли към ERM II след към година. Механизмът подсигурява, че съмненията на валутните курсове сред еврото и другите валути на Европейския съюз не нарушават икономическата непоклатимост в границите на единния пазар като в същото време оказва помощ на страни отвън еврозоната да се приготвят за присъединението си към нея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР