Хърватското министерство на външните и европейските работи изпрати протестна нота

...
Хърватското министерство на външните и европейските работи изпрати протестна нота
Коментари Харесай

Загреб протестира пред Белград за заплахи срещу хърватското малцинство в Сърбия

Хърватското министерство на външните и европейските работи изпрати протестна нота на Сърбия, в която показва паника заради " многочислените закани и обиди против представители на хърватското малцинство в Сърбия " след настояването хърватският език да бъде въведен в служебна приложимост, съобщи Танюг, на която се базира Българска телеграфна агенция.

След дебатите във връзка започването на процедура по въвеждането на буневачкия диалект (единственият икавски диалект на територията на Сърбия, публикуван измежду хърватското население във Войводина) като длъжностен език в град Суботица, " представители на институциите на хърватското национално малцинство в Суботица са подложени на тежки обиди и закани в обществените мрежи ", заяви министерството, представено от Хина.

За заканите е било осведомено полицейското ръководство в Суботица и се чака способените органи в Република Сърбия да защитят хърватското малцинство и да подхващат процедура срещу причинителите, добавя организацията.

Хърватското министерство на външните и европейските работи изиска информация от сръбското външно министерство за дейностите на съответните органи на Сърбия, както и за подхванатите ограничения за отбрана на представителите на хърватското малцинство във Войводина.

На формалния имейл адрес на Демократичния съюз на хърватите във Войводина бе отправена опасност, в която незнаен адресант заплашва " да ги избие с автомат ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР