Хърватският президент Зоран Миланович заяви отново днес, че ще наложи

...
Хърватският президент Зоран Миланович заяви отново днес, че ще наложи
Коментари Харесай

Хърватският президент заяви, че ще наложи вето върху поканата за Финландия да стане член на НАТО

Хърватският президент Зоран Миланович съобщи още веднъж през днешния ден, че ще наложи несъгласие върху поканата за Финландия да стане член на НАТО, до момента в който не бъде изменен изборният закон в Босна и Херцеговина, предадоха организация Хина и Българска телеграфна агенция.

" Този въпрос ни пристигна внезапно, като пролетен дъждец. Никой не очакваше това. И Хърватия би трябвало да се държи като " Хитлерюгенд ", ей по този начин, да станем всички и да кажем - може. Не, не беседваме за това, не сме нито " Хитлерюгенд ", нито пионерите на Тито, ние сме съвременна страна, която мисли с главата си ", сподели Миланович.

" Щом Кипър може да наложи несъгласие /в ЕС/ на глобите срещу беларуския президент Александър Лукашенко, до момента в който не бъде решен казусът с Турция за употребата на газа, за какво Хърватия да не може да го направи? ", попита той.

" Като президент, който съставлява Хърватия на срещата на високо ниво на НАТО, ще наложа несъгласие на поканата, в случай че бъде на това равнище ", сподели още президентът пред публицисти във Вуковар, представен от Хина.

Срещата на високо ниво на НАТО ще се състои в края на май в Мадрид.

Ако поканата бъде изпратена на по-ниско равнище, продължава Миланович, не съм сигурен, че ще би трябвало да накарам хърватския дипломат в Съвета на посланиците на НАТО да заеме моята позиция. Тогава държавното управление ще би трябвало да вземе решение и то е, че до момента в който не бъде решен хърватският проблем в Босна и Херцеговина, не би трябвало тези страни /Финландия и Швеция/ да бъдат канени в НАТО.

" Ще преследвам като дявола неверната душа всеки народен представител в хърватския парламент, който бъде " за " присъединението на Финландия и Швеция към НАТО ", добави Миланович.

Миланович назова хърватското държавно управление предателско. " Те предават хърватите в Босна и Херцеговина, а тези хора желаят напълно малко, единствено главното, страна, в която се зачитат националните права ", сподели Миланович.

Според него се чака в Босна и Херцеговина да се пренебрегва фактът, че има хървати, сърби и мюсюлмани, с цел да могат мюсюлманите да надгласуват хърватите.

Хърватският парламент не би трябвало да ратифицира присъединението на който и да е към НАТО, до момента в който изборният закон в Босна и Херцеговина не бъде изменен, сподели още предишния месец президентът Миланович пред публицисти.

" За нас Финландия е по-важна от Хърватия и хърватите в Босна и Херцеговина, по този начин ли? ", запита той.

" Искате в НАТО? Няма проблем, имаме задоволително време. За Финландия това е витално значим въпрос, и за нас е витално значимо ще избират ли хърватски представител хърватите в Херцеговина. Е, в този момент ще чуят това хора, които другояче не биха го чули. Стига към този момент ", сподели Миланович.

Той добави, че единствено желае от Финландия и Швеция " да кажат на американците да решат това ". " За мене жизненоважният интерес на хърватската страна, нация и народ е Босна и Херцеговина да бъде функционираща страна ", съобщи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР