Хърватия избира между шведски изтребител Грипен и Ф-16 от Израел,

...
Хърватия избира между шведски изтребител Грипен и Ф-16 от Израел,
Коментари Харесай

Хърватия избира между Грипен и Ф-16 от Израел

Хърватия избира сред шведски изтребител " Грипен " и Ф-16 от Израел , написа уеб сайтът Total-Croatia-News.

Скоро се чака да бъде взето решение.

Шведският производител SAAB, подкрепян от държавното управление на Швеция, е решил да ускори лобирането и да се опита да убеди държавното управление на Хърватия да избере " Грипен " JAS 39 C/D като нов изтребител за хърватските Военновъздушни сили.

В последния миг публицисти от Хърватия бяха поканени да посетят Швеция, с цел да се срещнат със притежателите на компанията и с военния министър на скандинавската страна, разкрива Večernji.hr.

Преди месец и половина военното министерство на Хърватия получи четири оферти за закупуване на нов изтребител . Оценката на предложенията би трябвало да завърши до 30 ноември.

По неофициалната информация две от поръчките остават на назад във времето - най-скъпата е на Съединени американски щати, които оферират нов модел Ф-16 и Гърция предлага по-стари Ф-16. Американските са прекомерно скъпи, до момента в който гръцките самолети се нуждаят от модернизиране.

Това значи, че крайният избор ще е сред останалите две предложения - израелски F-16D Barak и чисто нови шведски изтребители " Грипен ".

По непотвърдена информация израелските самолети са надалеч по-евтини.

Експерти имат вяра, че Израел има по-голям късмет да завоюва публичната поръчка против Швеция. Не единствено поради цената ( с минимум 300 милиона евро по-евтино предложение) и поради заричане за индустриално съдействие и трансфер на технологии, а и поради вярата, че Хърватия и Израел могат да станат стратегически военни сътрудници . От друга страна Швеция твърди, че самолетите са им най-оперативно съвместими с НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР