Хърватия и Литва искат таван на цените на газ на

...
Хърватия и Литва искат таван на цените на газ на
Коментари Харесай

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

Хърватия и Литва желаят таван на цените на газ на едро, Словения се застъпва за таван единствено за втечнения газ, до момента в който Финландия и Словакия не са съгласни с директните дотации , обявиха представители на страните във вторник, до момента в който Европейският съюз търси решение на енергийна рецесия, предава Ройтерс.

Германия - най-голямата стопанска система в блока и главният съперник на ограничението на цените на газа - сподели, че вместо тавани и непазарни ограничавания взаимните покупки, намаляването на потреблението и увеличението на предлагането са средствата за намиране на решения.

Различните страни показаха мнението по време на диалози сред министрите по европейските въпроси в Люксембург, с цел да приготвят срещата на върха на водачите в четвъртък и петък, като енергийната рецесия ще господства в дневния ред.

Преди срещата на върха Европейската комисия ще предложи настрана във вторник набор от ограничения за ограничение на високите цени на силата. Те обаче не включват неотложно въвеждане на таван на цените на газа, нещо, което провокира разделяне в блока.

Министрите от Хърватия и Литва поддържаха тавана на цената на газа на едро, като Хърватия също акцентира нуждата от взаимни покупки на газ. Словения обаче избра таван на цената единствено на втечнения газ.

" Словения ще се застъпи за въвеждане на така наречен динамична горна граница на цените за втечнения газ допустимо най-скоро , в случай че е допустимо - в този момент ", сподели държавният секретар на страната във външното министерство Марко Стучин.
 Европейска комисия предлага
Европейска комисия предлага " динамичен " таван на цените на газа

Евролидерите ще обсъдят разнообразни разновидности за въвеждане на мярката

Неговият словашки сътрудник Андрей Станчик изиска по-дългосрочна пазарна промяна за обособяване на цената на електрическата енергия, създадена от газ, от тази, генерирана от разнообразни запаси, както и изиска директни дотации от Европейски Съюз за потребителите и бизнеса.

" Имаме потребност от доста бързи и ефикасни решения за субсидиране на цените за жителите и фирмите, в това число от неизползваните кохезионни фондове " , сподели той пред публицисти при идването си на срещата в Люксембург.

Тити Тупарианен, министър по въпросите на Европейски Съюз на Финландия - страна, като цяло скептична към пазарните интервенции - сподели, че Хелзинки към този момент е подготвен за " краткотраен " таван на цената на газа. Но страната е срещу " дарове " за потребителите .

" Вместо да субсидираме обособени семейства, по-скоро би трябвало да подтикваме вложенията в зелена сила ", сподели тя, добавяйки, че това също ще ограничи зависимостта на Европа от енергийни снабдители като Русия.

Германският министър по въпросите на Европейски Съюз Ана Луерман акцентира нуждата от взаимни покупки на газ, както и понижаване на потреблението и диверсификация на структурата на доставките посредством прибавяне на повече възобновими източници и разнообразни снабдители.

" Важно е националните и европейските ограничения да работят ръка за ръка ", сподели Луерман, без въобще да загатва таван на цените.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на цените на газа, които водачите на Европейски Съюз да обсъдят, откакто Франция, Италия, Полша и 12 други страни предходната седмица  но зсега очевидно няма съгласие по този въпрос.
 Европа се задъхва с разтоварването на десетки кораби с полутечен газ
Европа се задъхва с разтоварването на десетки кораби с полутечен газ

Над 35 кораба с LNG обикалят край крайбрежията на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР