Хартиената бюлетина е на път да бъде реабилитирана, след като

...
Хартиената бюлетина е на път да бъде реабилитирана, след като
Коментари Харесай

Хартиената бюлетина на крачка да се върне още на следващите избори

Хартиената бюлетина е на път да бъде оправдана, откакто правната комисия одобри измененията в Изборния кодекс, поискани от Българска социалистическа партия. Проектът планува да се гласоподава по желание - с машина или на хартия. Остава да се произнесе и пленарната зала.

Запазва се изискването да няма машинно гласоподаване, когато секцията е по-малко от 300 гласоподаватели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели.

Хартията събра 11 гласа " за ". Поправките поддържаха депутатите на левицата дружно с сътрудниците им от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Против бяха петима народни представители.

От ГЕРБ-СДС поддържат хартиената бюлетина. " Български напредък " обявиха, че са за оставане на машинния избор, тъй като по този начин може да се подсигурява в по-голяма степен честността на гласуването.

Движение за права и свободи оповестиха, че сред двете четения ще предложат вид гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а точно бюлетината да се слага в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като регистрираха, че този модел работи в Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.

От " Демократична България " се оповестиха срещу смесения вид гласоподаване и опцията гласоподавателят да има избор и сред бюлетина и машина. депутатите от " Продължаваме промяната " пък напуснаха съвещанието на комисията, незабавно щом стана ясно, че измененията в ИК влизат в дневния й ред. 

Правната комисия одобри на първо четене и предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на " Възраждане " и " Демократична България ". 

" Възраждане " оферират Централната изборна комисия да отразява пропорционалното систематизиране на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия избирателен ден за да се попречват изборни измами.

От Демократична България пък са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния избор, като желаят достъп на представители на партиите до машините когато и да е в изборния ден, както и особено звено, което да подкрепя ЦИК във връзка с сигурността на вота.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР