Харченето на милиони без ясни приоритети и без изобщо да

...
Харченето на милиони без ясни приоритети и без изобщо да
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Пловдив е пред риск от финансов колапс през следващия мандат

Харченето на милиони без ясни цели и без въобще да се знае от кое място ще дойдат, както и залагането на кухи доходи водят Пловдив към финансов колапс. Това е мнението на водача на " Съюз за Пловдив " Дани Каназирева  Дани Каназирева Адвокат доктор Дани Каназирева е български политик от Пловдив. Омъжена с едно дете. Завършва във връзка проектобюджета на Община Пловдив за 2023 година, възложен за публично разискване през днешния ден.

Според Каназирева това обрича идващия мандат да няма нито една стотинка за вложения, само че и да се търсят способи по какъв начин да се изплащат насъбраните в последните години отговорности.

Тя е безапелационна, че сметките, направени от администрацията, демонстрират голяма задлъжнялост, позволена съзнателно или от непросветеност, която води до сериозен финансов риск за Пловдив.

" В плана са заложени 655 млн. лева – това е безусловно недействителен бюджет. Ако се погледнат докладите на общината за годините обратно, се вижда, че плануваните доходи няма по какъв начин да се осъществят. Ще дам единствено два образеца. Прави усещане, че се планува да се продадат общински парцели и земя за 15 млн. лева Това е неуместно и несъответстващо обмисляне, защото практиката от години насам демонстрира, че от сходни покупко-продажби в градската хазна се събират най-много 3-4 млн. лева Втори образец – в проектобюджета са заложени доходи от наказания, санкции и наказателни лихви за 10 млн. лева в случай, че предходната година са събрани 2 милиона, а и в предходните не е имало такива високи приходи. Да не приказваме за постъпленията от локални налози и такси, които са нереални ", разяснява Дани Каназирева  Дани Каназирева Адвокат доктор Дани Каназирева е български политик от Пловдив. Омъжена с едно дете. Завършва.

Според нея приходите са мощно раздути, с цел да се върже финансовата стратегия за над 240 млн. лева, а по-голямата част от тази сума би трябвало да бъде обезпечена от общината.

" Другото е по-сериозно –кредитите, изтеглени в този мандат. Те би трябвало да се изплащат 20 година от пловдивчани, а в това време не престават да се възнамеряват нови. Общината към този момент гони невижданите отговорности в размер на 200 млн. лв. – заеми и средства за обекти, които финансово не са обезпечени. За 2024 и 2025 година се залагат още разноски по планове, които тази година започват, без да са обезпечени със средства. Сключват се контракти, раздават се задатъците и не е ясно кой и по какъв начин и по какъв начин ще заплаща за тях оттук насетне. Пловдив е в обстановка, в която нито може да спре плановете, нито ще има обаче средства да ги довърши безпроблемно “, отбелязва водачът на " Съюз за Пловдив ".

Тя показва, че измежду обектите, за които не е обезпечено финансирането, са Голямоконарско шосе - от 18 млн. лева в наличност има единствено 9 млн., Рогошко шосе, чийто ремонт е на стойност 15 млн. лева, Хуманитарна гимназия - 12 млн. лева, спортна зала в регион " Западен " – 7 млн. лева, стадион " Ботев " - 27 млн. лева, стадион " Локомотив " - 24 млн. лева

" Отделно с какви средства кметът и неговият екип стартираха социална поръчка за централната естрада на " Локомотив " за сума над 40 млн. лева – доста по-висока цена от трите трибуни, заложени в първата поръчка? “, разяснява Каназирева, и предизвестява: " Ако идващият кмет не е извънредно добре квалифициран и да знае какво прави, Пловдив ще стигне дъното ".

Тя показва и още един сериозен проблем на локалното ръководство – в случай че се погледнат цифрите, се вижда, че множеството пари, с които разполага общината, се " изяждат " за заплати и прехрана.

" Ако продължава в тези темпове, в идващия мандат ще бъде невероятно да се реализрат нови планове, а кметът и неговият екип няма да могат да изплатят започнатите обекти. Здравко Димитров със своите дейности предопределя повдигане на налози и такси, защото вкара града в лавинообразна серпантина на финансова задлъжнялост ", смята Дани Каназирева  Дани Каназирева Адвокат доктор Дани Каназирева е български политик от Пловдив. Омъжена с едно дете. Завършва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР