Хапвайте с удоволствие и без никаква мярка - това е

...
Хапвайте с удоволствие и без никаква мярка - това е
Коментари Харесай

Захарен сладкиш с мая

Хапвайте на драго сърце и без никаква мярка - това е единственият верен метод за ястие на апетитен захарен сладкиш!

Необходими Продукти

За тестото


● прясно мляко - 100 мл
● квас - 15 г или 1. 5 ч. лъжичка суха
● яйца - 2 бр.
● масло - 100 г /размекнато на стайна температура/
● брашно - 250 г
● сол - 1/3 ч. лъжичка
● ванилия - 1 бр. или няколко капки течна

За поръска


● масло - 50 г /студено от хладилника/
● захар - 150 г
● течна сметана - 1 кутийка от 200 мл. неподсладена (30%)

Начин на подготвяне

В топлото мляко /не повече от 38 градуса/, с добавени 1-2 ч.л. захар се разтваря маята и се оставя за няколко минути да се задейства. Достатъчно е на повърхността да се образува шапка/пяна към 2 см. По този метод сме сигурни, че маята работи.

В дълбока купа се разрушават яйцата /с бъркалка, не се употребява миксер/, не доста, колкото белтъкът и жълтъкът да се съединят до еднаквост. Добавят се размекнатото масло и ванилията, и се разрушава до момента в който сместа се хомогенизира.

Прибавя се маята, брашното се пресява, смесва се със солта и се прибавя към яйчно-маслената примес. Бърка се малко, до момента в който всички артикули се смесят до лепкаво тесто без бучици. Купата се покрива с домакинско фолио и тестото се оставя да втаса към час.

Аз ползвам следния способ: Слагам купата с тесто в микровълновата печка, в едния край поставям чаша с гореща вода и затварям малката врата на фурната. По този метод вътре се образува топла среда, което спомага тестото да втаса по-бързо, без да се постанова да включвам фурна на ниски градуси, в случай че желая да стане по-бързо.

Щом тестото втаса се разстила с намаслени или набрашнени ръце /за не лепне/ в покрита с хартия тавичка, по опция по-малка /моята е 21 х 21 см./, защото тестото не е доста, покрива се и се оставя за още 30 минути още веднъж да втаса.

През това време се прави поръската: Смесват се захарта и студеното масло и се намачкват с ръка до момента в който се получат трохи. Прибират се в хладилника до момента в който пристигна време да се употребяват.

В наново втасалото тесто с намаслен пръст се вършат дупки, пръстът би трябвало да стигне съвсем до основата. Трохите се разпределят в дупките и отмерено по цялата повърхнина на тестото. Тавата се слага в загрята до 180 градуса фурна и сладкишът се пече 25-30 минути до порозовяване. Тавата се изважда от фурната, повърхността на сладкиша се залива отмерено със сметаната и се връща във фурната за още 10 минути.

Може да се употребява и сметана с по-ниска масленост, само че с по-висока е по-вкусно. Въпрос на желание. Ако сметаната е подсладена, понижава се малко количеството на захарта за поръската. Готовият сладкиш се нарязва, откакто се е охладил изцяло. Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР