Хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смърт

...
Хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смърт
Коментари Харесай

Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт, сочи проучване

Хапче, одобрявано един път дневно, понижава на половина риска от гибел от рак на белия дроб, съгласно " вълнуващи " и " невиждани " резултати от траяло десетилетие световно изследване, съобщи " Гардиън ".

Приемът на лекарството osimertinib след интервенция фрапантно понижава риска от гибел на пациенти с 51%, демонстрират резултатите, показани на най-голямата в света конференция за рака.

Ракът на белия дроб е водещата причина за гибел от рак в света, причинявайки към 1.8 милиона смъртни случая годишно. Резултатите от изследването в късен стадий, ръководено от Йейлския университет, бяха показани на годишната среща на Американското сдружение по клинична онкология (Asco) в Чикаго.

" Преди 30 години не можехме да създадем нищо за тези пациенти ", сподели доктор Рой Хербст, заместник-директор на Раковия център на Йейл и водещ създател на проучването. " Сега имаме това мощно лекарство ", добави той.

" Петдесет % са значимо нещо при всяко заболяване и сигурно при заболяване като рак на белия дроб, което нормално е доста резистентно на лечения. "
Проучването Adaura включва пациенти на възраст сред 30 и 86 години в 26 страни и преглежда дали хапчето може да помогне на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на болестта. Всички в изпитването са имали разновидност на гена EGFR, която се открива при към една четвърт от случаите на рак на белия дроб в международен мащаб и съставлява 40% от случаите в Азия. Мутацията на EGFR е по-честа при дамите, в сравнение с при мъжете, и при хора, които в никакъв случай не са пушили или са пушили малко.

Говорейки в Чикаго, Хербст сподели, че " вълнуващите " резултати прибавят голяма тежест към по-ранните констатации от същото изследване, което демонстрира, че хапчето понижава на половина риска от рецидив на болестта.

 Научен пробив при рака, породен от нечист въздух, ще пренапише разпоредбите Научен пробив при рака, породен от нечист въздух, ще пренапише разпоредбите

Хербст уточни, че е потвърдено, че хапчето " трансформира практиката " и би трябвало да се трансформира в " стандарт за грижа " за едната четвърт от пациентите с рак на белия дроб по света с EGFR разновидност.

Някои пациенти в Обединеното кралство, Съединени американски щати и други страни към този момент имат достъп до лекарството, добави той, само че съгласно него повече би трябвало да се възползват.
Не всеки, диагностициран с рак на белия дроб, се тества за EGFR разновидност, което би трябвало да се промени, разяснява Хербст, поради констатациите от изследването. " Това в допълнение ускорява нуждата от идентифициране на тези пациенти с налични биомаркери по време на диагнозата и преди началото на лекуването. "
Лечението след интервенция с osimertinib, известно също като Tagrisso и създадено от AstraZeneca, " доста намалява " риска от гибел при пациенти с рак на белия дроб, сочат резултатите от изпитването.

След пет години 88% от пациентите, които са приемали всекидневно хапчето след отстраняването на тумора, са към момента живи, в съпоставяне със 78% от пациентите, лекувани с плацебо. Като цяло има 51% по-нисък риск от гибел за тези, които са получавали osimertinib, спрямо тези, които са получавали плацебо.

Ползата за преживяемост " се следи поредно " в разбор във всички подгрупи на изследването, в това число тези с първи, втори и трети етап рак на белия дроб. Химиотерапията е била приложена на 60% от участниците в изследването и изгодата за преживяемостта с osimertinib е била следена без значение от това дали е получавана преди този момент химиотерапия.

Около две трети от 682 пациенти в изследването са дами. Приблизително две трети от пациентите не са имали анамнеза за пушене, което допуска, че хапчето работи при пушачи и непушачи, диагностицирани с рак на белия дроб.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР