Хаотичното изтегляне от Афганистан вероятно ще стане катализатор за опитите

...
Хаотичното изтегляне от Афганистан вероятно ще стане катализатор за опитите
Коментари Харесай

ЕС обсъжда създаването на военни сили за бърза интервенция

Хаотичното евакуиране от Афганистан евентуално ще стане катализатор за опитите на Европейския съюз да развие общата си защита. Това сподели през днешния ден посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел на неофициална среща на военните министри от Евросъюза в Словения.

Идеята за основаване на европейски сили за бърза намеса при спешни обстановки отвън Европейски Съюз ще бъде обсъждана на постоянното съвещание на съвета за защита през ноември.

Пред май 14 страни от Европейски Съюз, измежду които Франция, Германия и Белгия, лансираха концепцията за общи европейски сили от 5000 души, които да организират упражняват дружно и да могат да работят дружно и бързо при разрешаването рецесии отвън Европейския съюз. Според Борел Европейски Съюз би трябвало да си извлече поучения от събитията в Афганистан, тъй като за разлика от Съединени американски щати, Европа не е била в положение да изпрати военни на летището в Кабул.

Очаква се обсъжданите бързи сили за намеса да заменят по този начин наречените “бойни групи”, които бяха основани през 2007 година с концепцията да се наместват в спорове отвън Европейски Съюз. Те по този начин не и бяха употребявани и в никакъв случай не са взели участие в интервенции.

Една от аргументите за това е, че страните, които участваха в тези групи, трябваше сами да ги финансират. Затова в този момент се разисква Европейският механизъм за поддръжка на мира да поеме част от разноските за новите сили за намеса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също разяснява, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви по-добре за бъдещи евакуации на свои жители в обстановки като тази, която се разигра в Афганистан.

" Нямаме потребност от още едно сходно геополитическо събитие, с цел да осъзнаем, че Европейският съюз би трябвало да се стреми към по-голяма самостоятелност при взимането на решения и по-голям потенциал за деяние по света " сподели Мишел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР