Хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово

...
Хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово
Коментари Харесай

Председателят на Агенцията за бежанците: Максимум до 72 часа е предвиденият престой в буферни зони

Хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово. Напрежението е поради липса на обикновени условия и дефицит на храна и вода. Ситуацията в " Още от деня " разяснява Мариана Тошева - ръководител на Агенцията за бежанците.

До момента никой не сме настанили в Елхово. Очакваме 64 индивида от Варна, които ще дойдат на гарата в Ямбол и ще бъдат превозени, изясни Тошева, която се включи непосредствено от центъра в Елхово.

Има задоволително мляко от БЧК и сега имаме кутии. Сутринта донесоха прясно приготвени закуски за всички. Има вода, тоалетна хартия, памперси... Направихме организация с 4 вида групи, с цел да може да напаснем наличните бази. Шест рейса отпътуваха към почивните бази в страната, изясни Тошева.

Беше доста мъчно да осведомяваме по-рано. Имаше прецизен проект коя група към коя база потегля и имаше разнообразни реакции, добави тя.



Сн. БГНЕС

Понякога на 4-5 минути се постановяваше да взимаме решения по какъв начин да насочваме, акцентира Тошева.

Основната тежест за оценката падаше навръх подробната анкета, в която над 40 000 индивида бяха разказани с техните потребности и по този начин успяхме да ги отсеем. Опитвали сме се съответно да отговаряме на потребностите и най-много са приоритизираме уязвимите групи - майки с деца и цели фамилии, които да не се разделят, изясни Тошева.

Тя е безапелационна, че самите хотелиери също са подали информация какъв брой лица нямат потребност от поддръжка след 31 май. На тази база са направени планове за базите и са приспособени местата.

Тошева не пожела да разяснява настроенията измежду бежанците. Каза, че доста хора са се организирали да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна.

Хората, които имат потребност, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за опцията да остана в България, сподели Тошева.



По последна информация, към момента има хотели, от които хората ще си тръгнат на следващия ден и ще бъдат ориентирани към държавните бази съгласно профилите им.

Максимум до 72 часа е планувано оставането в буферните зони, само че се прави всичко допустимо този престой да се редуцира, сподели още Тошева. Условията са скромни, те са такива, в които доста от българските жители почиват, добави тя.

Тошева акцентира още, че има опция за предложение на работа и намиране на жилища.

Буферните зони се постановиха заради периодите за овакантяване на хотелите. Ние в действителност направихме голямо изпитание тези хора да бъдат краткотрайно подслонени, съобщи Тошева.

Ситуацията изисква краткотрайна протекция на равнище Европейски Съюз, посочи Тошева, като съобщи, че правната рамка в тази ситуцация е извънредно характерна. Според нея, най-важното, което дава краткотрайната протекция, е достъп до пазара на труда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР