Хамас възниква в резултат от нерешения и до днес израелско-палестински

...
Хамас възниква в резултат от нерешения и до днес израелско-палестински
Коментари Харесай

Хамас срещу Израел: хронологията на един кървав конфликт

Хамас поражда в следствие от нерешения и до през днешния ден израелско-палестински спор. Нейният създател и нравствен лидер шейх Ахмад Ясин (1936-2004) е израснал в линията Газа, където на 22 март 2004 година е погубен от израелската войска.

Военизираната палестинска организация не признава страната Израел. Според личните ѝ изказвания тя преследва задачата да в профил Израел с военни средства и да сътвори ислямска страна. Европейски Съюз, Съединени американски щати, Израел и други, в това число арабско-мюсюлмански страни, дефинират Хамас като терористична организация.

Заложената в учредителната харта на Хамас задача за " свещена война срещу тираните " съгласно ислямистите легитимира непрекъснатите военни стълкновения с Израел. Последната терористична офанзива против Израел от линията Газа на 7 октомври докара до оптималната ескалация сред двете страни. Ето по какъв начин наподобява хрониката на най-важните събития в дългогодишната борба.

1987: Първата интифада

Първата интифада, известна и като " каменната война ", съставлява изпълнен с принуждение конфликт сред израелската войска и трите палестински организация Хамас, Организацията за избавление на Палестина (ООП) и Народния фронт за избавление на Палестина. Повод за борбата става злополука сред израелски боен автомобил с две палестински таксита на 8 декември 1987.

Палестински младежи хвърлят камъни и бутилки по израелски бойци на 15 декември 1987 година.Снимка: picture-alliance/AFP/E. Baitel

Тогава наоколо до граничния контролно-пропускателен пункт Ерец на северната границата към линията Газа умират четирима палестинци. Създадената скоро преди този момент Хамас употребява почналото национално въстание против израелските бойци и застава отпред на недоволството. Паралелно се организират и мирни митинги като да вземем за пример стачки. От 1991-а година нататък военните противодействия понижават.

1989: Забрана в Израел

През 1989-а година Хамас е неразрешена в Израел. Ръководителят на организацията Ахмад Ясин е задържан от израелските управляващи и през 1991-а година е наказан на пожизнен затвор за подстрекаване към убийството на така наречен палестински колаборационисти, както и за подбудителство към отвличането и убийството на двама израелски бойци.

1993: Самоубийствени атентати

През 1993-а година Израел и ООП се спогаждат в Осло за взаимно признание. За да торпилира мирния развой, в идващите месеци Хамас провежда вълна от самоубийствени атентати. Те са показани като възмездие за убийството на 29 палестинци на 25 февруари 1994. На този ден еврейският доктор Барух Голдщайн избива молещите се мюсюлмани в джамия в Хеброн.

Подписването на договорите от Осло във Вашингтон през 1993 година.Снимка: Avi Ohayon/GPO

2000: Втората интифада

Мирният развой от Осло бързо се проваля. В края на септември 2000 година визитата на тогавашния водач на израелската съпротива Ариел Шарон на Храмовия рид става причина за започването на Втората интифада.

На втория ден от визитата се стига до изпълнени с принуждение демонстрации, които са потушени с оръжие от израелската полиция. Четирима души са убити, ранени са към 200. В линията Газа и на Западния бряг се стига до набези против израелските сили за сигурност – стартира Втората интифада.

Между 27-и септември 2000-а година и 2004-а година израелското външно министерство записва 425 офанзиви на Хамас, вследствие на които са убити 377 израелци и са ранени 2076 израелски цивилни жители и бойци.

Палестински младежи още веднъж замерят израелските бойци с камъни - този път от джамията " Ал Акса " в Йерусалим по време на втората интифада през 2000 година.Снимка: picture-alliance/dpa/P. Baz

2005: Израел се изтегля от линията Газа

През 2005-а година тогавашния израелски министър-председател Ариел Шарон подрежда всички израелци да се изтеглят от линията Газа – както бойците, по този начин и заселниците. На 12-и септември 2005-а след 38 години се поставя завършек на израелското наличие в окупираната до тогава от него линия Газа.

2006: Изборната победа на Хамас

На палестинските парламентарни избори на 25 януари 2006 година Хамас печели 44 % от гласовете и е натоварена със съставянето на държавно управление. То е наречено държавното управление на националното единение и съставлява коалиция с партията Фатах. Но тази коалиция устоя единствено няколко месеца поради борбите на двете палестински партии за властта в линията Газа.

2007: Разцеплението

На 12 юни 2007 година въоръжени групи на Хамас атакуват основната квартира на Фатах и поемат контрола над цялата линия Газа. Оттогава вътрешното палестинско разделяне е реалност: Хамас ръководи в линията Газа, а Фатах държи властта в отчасти самостоятелните области на Западния бряг на река Йордан.

Плакати от предизборната акция за изборите в Палестина, които ислямистката група Хамас печели през 2006 година. Оттогава избори не е имало.Снимка: picture-alliance/AP Photo/M. Muheisen

От идването на Хамас на власт в линията Газа избори не е имало. През 2007-а година Израел разгласи линията за " вражеска територия " и ускори продължаващото и до през днешния ден нейно уединяване, което се поддържа ненапълно и от Египет.

2008: Първата война в Газа

След малко помирение сред Израел и Хамас, контрактувано с посредничеството на Египет, през лятото на 2008-а година Хамас още веднъж атакува Израел с ракети. Израел реагира на 27-и декември с военната атака " Лято олово ". Тя завършва един месец по-късно на 18-и януари 2009-а.

По данни на палестинската правозащитна организация Палестински център за човешки права починалите тогава палестинци са 1417, от които 926 цивилни жители. По израелски данни жертвите от палестинска страна са 1166, от които 295 цивилни.

2012: Втората война в Газа

На 14 ноември 2012-а година стартира нова война сред Хамас и Израел, която продължава осем дни. Малко по-късно, на 29 ноември 2012-а година, Общото заседание на Организация на обединените нации признава Палестина за държава-наблюдател, която не е членка. 138 от 193-а членове на събранието гласоподават " за " статута. Германия се въздържа. Оттам нататък палестинските самостоятелни области започнаха да се дефинират като " Държавата Палестина ".

2014: Третата война в Газа

След трайния ракетен обстрел против Израел от линията Газа на 8 юли 2014-а година стартира нов боен спор с ракети и въздушни набези сред Израел и Хамас в линията Газа. На 17 юли Израел стартира сухоземна атака. 

Сблъсъците покрай джамията " Ал Акса " по време на четвъртата война в Газа през 2021 година.Снимка: Mahmoud Illean/AP/picture alliance

На 26 август войната завършва с краткотрайно помирение.

2021: Четвъртата война в Газа

10 юни 2021-а година маркира началото на идната война сред Израел и Газа, откакто Хамас обстрелва с ракети Йерусалим. Преди това имаше траяли със седмици безредици най-вече в Източен Йерусалим поради насилственото унищожаване на палестински къщи в квартал " Шейх Джара " и принуждение на Храмовия рид и в джамията " Ал Акса ". Войната завърши с помирение на 21 май 2021-а година.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Израел: Да видиш в обществените мрежи по какъв начин отвличат околните ти

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР