Хакерската технология използва акселерометъра на смартфонаДори корпусният вентилатор на РС-то

...
Хакерската технология използва акселерометъра на смартфонаДори корпусният вентилатор на РС-то
Коментари Харесай

Вибрации от РС вентилатора позволяват кражба на данни

Хакерската технология употребява акселерометъра на смарт телефона

Дори корпусният вентилатор на РС-то дава късмет за кражба на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи в областта на сигурността опитват непрекъснато с нови способи за добиване на информация от компютрите. Използват се всевъзможни източници, включително натискането на клавишите, светодиода за интензивност на твърдия диск, трептенето на екрана и даже шума на охлаждащите вентилатори.

Ново изследване демонстрира, че вибрациите от вентилатора на корпуса също разкриват опция за кражба на данни. Техниката е приложена върху физически изолирана изчислителна система (без връзка към мрежа) от учени в университета Дейвид Бен-Гурион в Негев (Израел).
още по тематиката
Изследователите са написали софтуерна стратегия AiR-ViBeR за кражба на данни посредством хващане на трептения от вентилатора на корпуса на компютъра, заяви Tom’s Hardware.

Вентилаторите за изстудяване на процесора се оказаха малко потребни за сходни цели, защото системата им на закрепване и дънните платки играят ролята на буфер, който заглушава вибрациите. Но вибрациите от вентилатора на корпуса се предават към работния плот и могат да се засекат от акселерометрите на елементарен смарт телефон.

Принципно, акселерометрите на смарт телефоните се употребяват от приложения на така наречен трети страни. Технологията за хакване на компютър, препоръчана от израелските учени, демонстрира, че свободният достъп до акселерометъра може да се употребява и за кражба на данни. В този случай притежателят на смарт телефона даже няма да подозира, че устройството му улавя данни от компютъра и ги предава на хакерите.

Крие ли риск сходна опция? За да сработи схемата, е належащо да са налице редица условия. Първо, на атакувания компютър би трябвало да бъде конфигуриран злоумишлен програмен продукт, който ще предава информация посредством вентилатора. Второ, на смарт телефона на потребителя също би трябвало да е конфигуриран програмен продукт за приемане на вибрациите.

Трето, смарт телефонът би трябвало да лежи на една и съща маса с атакувания компютър. Четвърто, скоростта на предаване на данни посредством вибрациите на вентилатора, кутията и работния плот е доста ниска – доближава едвам 0,5 бита в секунда.

С такава скорост може да се открадне нещо значимо единствено след дълго и настойчиво следене, а това значи, че по-голяма част от потребителите на лични компютри нямат съображение да се тормозят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР