Хакери успяха да откраднат дигитални пари на стойност над половин

...
Хакери успяха да откраднат дигитални пари на стойност над половин
Коментари Харесай

Как да предпазим виртуалните си пари от престъпници

Хакери съумяха да откраднат цифрови пари на стойност над половин милиард $ от японска борса за криптовалути. Това е най-големият грабеж на криптовалути в света до момента.

От 2010 година до момента е имало 11 крупни обири на криптовалути, само че даже сборът им не дава цената на огромния грабеж, който беше регистриран в петък късно вечерта. Откраднати са НЕМ токени на стойност 58 милиарда йени от нейната платформа в петък.

НЕМ е всред 10-те най-големи валути като дял от пазара на криптоваути в международен мащаб с пазарна капитализация от 9 милиарда $. Другата открадната валута е рипъл, като при нея даже проличава сметката, на която са преведени.

В петък новината за кражбата провокира трус на пазара за криптовалути, предава ройтерс. Стойността на откраднатата валута падна с 20 % за пет часа.

В изказването на борсата се заявява подготвеност да се върнат парите на 260 хиляди притежатели на валутата, само че към момента се работи върху времето и метода на изплащането. През японската борса „ Койнчек”, учредена през 2012 година, в избрани моменти са минавали половината от всички интервенции с криптовалута в страната. Японският финансов регулатор обмисля наказания.

--> „ 75% от огромните обири са се направили през тържища за криптовалути тази кражба е половин милиард, което е повече от всички откраднати пари досега. Неспазването на всички интернационалните стандарти за сигурност не води до нищо добро”, разяснява специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

По думите му откраднатото се „ препира” през „ тъмната част” от международната мрежа за по-късно да се обърне в брой.

bTV още в края на предходната година предвижда, че кражбите от криптоборси ще е измежду главните киберзаплахи тази година. „ Не бъдете алчни бъдете доста деликатни и се замислете по какъв начин е най-хубавият метод да напуснете криптопазара, в случай че сте го решили, тъй като елементарно можете да загубите пари”, предизвестява Танев.

В България след прекъсването на интервенциите с криптовалути през банки рискът за българите с цифрови валути също се усилва. Начинът по който се крадат крипторесурси е обвързван по метода по който се краде цифрова информация – това става посредством изпращане на вируси, посредством подправен уебсайт, който може да желае паролата – по този начин нареченият ключ към вашата сметка, или това да става с подправени приложения за смарт телефони.

В момента в света в обращение има близо 1500 криптовалути, които се търгуват на повече от 8 хиляди пазара.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР