Хакери източват средства от дебитните и кредитни карти с помощта

...
Хакери източват средства от дебитните и кредитни карти с помощта
Коментари Харесай

Внимание: Огромна опасност грози хората, които използват безконтактни карти

Хакери източват средства от дебитните и кредитни карти благодарение на дребни портативни устройства. За това предизвестяват специалистите у нас.

За страдание не е мит мобилното източване на безконтактни карти до лимитната стойност, разрешена от банките за разплащане без ПИН код, разяснява в предаването "Хоризонт до обед " на БНР специалистът по кибер сигурност Любомир Тулев.

Безконтактните технологии улесняват кражбата

Има такива регистрирани случаи през миналите години, изключително откогато технологията на безконтактните заплащания навлезе в България, уточни Тулев.

"Именно употребявайки тази безконтактна технология, доста незаконни фигури в страната ни се преориентираха, разработвайки дребни, портативни, портативни ATM-устройства, които бяха по този начин конфигурирани, по този начин настроени, че да могат да генерират заплащане, като че ли сте заплатили за услуга ", разясни той.

"На процедура човек, който държи в своята дребна чантичка или в яке, в джоба си, малко портативно устройство, безусловно докосвайки се до вас, при положение, че знае къде тъкмо се намира тази карта, къде сте сложили безконтактната карта, има опция да източи такава сума, до избрания предел от нашата банка ", изясни специалистът.

Специални калъфчета блокират сигнала

Начинът да се защитим от сходна заплаха е елементарен – като сложим кредитната или дебитна карта на място, в пакетче, в нещо, което към нея да блокира сигнала, посъветва експертът, като посочи, че има компании у нас, които създават такива калъфчета или пластики.

"Които създават пластика с размерите на дебитна карта. Тази карта, поставяйки я пред или зад дебитната ни карта, блокира сигнала на към сантиметър от нея. Така на процедура не може да стане източването.

Други производители създават така наречен пликчета, само че при всички тях технологията, концепцията е една и съща – те основават особено поле към картата на правилото на Фарадеева клетка, което на процедура блокира сигнала. Картата ви на процедура не може да излъчи сигнал към ATM-устройството в джоба на атакуващия, на нарушителя ", сподели Тулев.

Много от банките в Европа дават тези артикули на своите клиенти изцяло гратис, заяви той. У нас цената варира към 15-20 лева

С портативно устройство можеш да се сдобиеш и легално

Първият метод да се сдобиеш с техниката за източване е посредством разнообразни конгреси. Има и компании у нас, които създават портативни терминални устройства, доста по-малки от общоприетите банкови артикули в магазините, съобщи още Любомир Тулев.

"Виждаме ги в таксиметровите коли да вземем за пример. Така че нищо не пречи даже напълно легално да си закупиш такова устройство. " При всички случаи обаче при легалното закупуване на сходно устройство се оставят данни за купувача.

Много хора въобще не подозират за източването

Със сигурност има доста огромна инертност на тези закононарушения, те остават скрити не тъй като потребителят не желае да заяви за похищението, а тъй като доста постоянно даже не вижда неналичието на отклонените средства.

"Съгласете се, дневно в случай че плащаме няколко десетки транзакции с нашата карта, едни 25 лв. може би ще създадат усещане на по-подозрителните, само че много огромна част даже няма да извърнат внимание на това ", добави Любомир Тулев.

Той предлага потребителите да наблюдават извлеченията от сметките си и когато не разпознаят една или друга транзакция, да попадат недоволство, тъй като по думите му "най-малкото остава диря ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР