Хакерът Кристиан Бойков, който е основен подсъдим по делото за

...
Хакерът Кристиан Бойков, който е основен подсъдим по делото за
Коментари Харесай

Хакер №1 на Алексей Петров започна работа в ГДБОП ден след убийството му

Хакерът Кристиан Бойков, който е главен обвиняем по делото за теча на персонални данни на Националната организация по приходите (НАП), е почнал работа като нещатен специалист в отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП. Бойков е бил притеглен по гледище на началника на отдела Владимир Димитров, който дава отговор и за националната съгласуваност по киберсигурността в България.

 

Назначението на Кристиян при антимафиотите е импровизирано, той не се води на щат в ГДБОП, като по всяка възможност ще му се заплащат възнаграждения, които ще бъдат осчетоводявани като „ поддръжка на IТ мрежата “.

 

Привличането на Кристиян Бойков в киберотдела на ГДБОП се е случило дни след убийството на Алексей Петров.

През последната година и половина Бойков работеше в дирекция „ Информационни технологии и киберсигурност “ към  застрахователната компания „ Лев Инс “, импровизирано свързвана с разстреляния от наемен палач някогашен консултант в ДАНС Алексей Петров. Началник на дирекцията в частното сдружение е дългогодишният началник на отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП Явор Колев, който тихомълком напусна Министерство на вътрешните работи през лятото на 2020 година, откакто името му беше забъркано, въпреки и индиректно в няколко схеми, измежду които и рекетьорската спекулация „ Осемте джуджета “.

 

Сред дилемите, които в ГДБОП са сложили на новопривлечения Кристиян Бойков, е разкриването на случаи с източване на персонални данни и всеобщи обири на профили в обществените мрежи „ Facebook “ и „ Инстаграм “. Хакер №1 на Алексей Петров е включен и в екипа, който проверява подправеното видео с премиера Николай Денков

 

Преди седмица във фейсбук се появи манипулативно видео с лицето и с гласа на Денков, изглеждащо като послание към нацията и целящо да събере непозволено персоналните данни на хиляди българи и да източи банковите и кредитните им карти. Видео обръщението на премиера Денков, генерирано с изкуствен интелект, принуди министър-председателя да даде изключителна конференция в Министерски съвет, с цел да опровергае подправеното си послание към нацията.

 

До този миг от отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП към момента не са стигнали до хакерите, дръзнали да сътворят машинация с министър-председателя. Неофициално се твърди, че хакерската атака е дело на съветската хакерска група „ Килнет “, финансирана от режима на Владимир Путин в Москва. През последните 2 година съветски хакери нападнаха сполучливо десетки интернет страници на държавни институции, а измежду най-големите им достижения беше хакването на системата на „ Български пощи “ предходната пролет, което затрудни и забави с няколко дни изплащането на пенсиите на стотици хиляди пенсионери.

 

Привличането на Кристиян Бойков като специалист в ГДБОП породи слуха, че родните антимафиоти са дали обещание на хакера да уредят бъдещата му оправдателна присъда по делото за кражбата на персоналните данни на милиони българи от Национална агенция за приходите, изтекли в общественото пространство през лятото на 2019 година Тогава медиите бяха сигнализирани за сполучливия пробив против системата на Национална агенция за приходите и изтеклите данни на 6 млн. българи от името на неизвестен съветски хакер.

 

Няколко седмици по-късно закритата към този момент Специализирана прокуратура разпореди на Министерство на вътрешните работи да арестува шефа на частното сдружение „ ТАД груп “ Иван Тодоров, комерсиалния шеф на компанията Георги Янков и причинителя на хакерската офанзива Кристиян Бойков. Впоследствие Георги Янков отпадна като обвиняем, а Тодоров и Бойков се снабдиха с обвинявания в кибертероризъм и основаване на ужас и боязън в обществото.

 

 

Разследването продължи съвсем 4 години и едвам това лято обвинителният акт беше импортиран в съда. Делото против Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да стартира през март тази година, само че беше отсрочено, с цел да има време хакер №1 на Алексей Петров да се запознае с обвинителния си акт. През април Софийски градски съд върна на прокуратурата делото поради позволени основни нарушавания. Съдебният развой трябваше да стартира предходната седмица, само че беше пренасочен за 2 ноември т.г. със чудноват претекст – прекомерна натовареност на съдиите от Софийски градски съд. Това дава съображение на мнозина да допускат, че от родните служби за сигурност са постигнали скрита сделка с магистратите да не бързат със правосъдния развой против Кристиян Бойков за да имат оръжие за влияние против него. При състояние че Бойков бъде приет за отговорен, той рискува присъда от 3 до 6 година затвор.

 

 

„ Хората, виновни за хакването на системата на Национална агенция за приходите, би трябвало да бъдат наказани, даже и с условни присъди, защото с изключение на ужас и суматоха в обществото, нанесоха и големи финансови вреди на страната. Националната организация по приходите беше санкционирана с 5 млн. лева от Комисията за отбрана на персоналните данни, а против Национална агенция за приходите се водят и десетки частни каузи от жители. Заради това делото против Кристиян Бойков и Иван Тодоров съзнателно се шиканира и надали ще завърши в идващите 2-3 години “, пророкува ценител на правосъдната система.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: ГДБОП Алексей Петров Николай Денков Кристиян Бойков Иван Тодоров Георги Янков „ Тад груп “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР