H&M ще „преустанови“ операциите си в Мианмар след повече обвинения в злоупотреба с работници

...
H&M реши да спре дейността си в Мианмар след нарастване
Коментари Харесай

H&M реши да спре дейността си в Мианмар след нарастване на обвиненията за трудови злоупотреби във фабриките за облекло в страната.

Вторият по големина търговец на дребно на мода в света каза пред CNN в четвъртък, че е „наблюдавал много внимателно последните развития в Мианмар и виждаме нарастващи предизвикателства да извършваме операциите си според нашите стандарти и изисквания“.

„След внимателно обмисляне сега взехме решение постепенно да прекратим дейността си в Мианмар“, каза говорител на компанията.

Решението на шведския търговец на дрехи може да засегне десетки хиляди работници в Мианмар, който беше разтърсен от военен преврат през февруари 2021 г.

Към март H&M се снабдява от 41 фабрики с близо 42 000 работници в страната, според данни на компанията. Веригата казва, че не притежава пряко никакви фабрики, вместо това възлага производството на независими доставчици.

Неговото оттегляне идва след нови твърдения, публикувани от Ресурсния център за бизнес и човешки права (BHRRC), група за застъпничество на работниците.

Организацията проследява случаи на предполагаеми нарушения на трудовите и човешките права срещу работници в шивашката промишленост в страната от години. В сряда тя заяви, че е документирала 212 предполагаеми случая, засягащи най-малко 108 000 работници между февруари 2021 г. и февруари 2023 г.

Жена се разхожда пред портата на фабриката на Nestle в индустриалната зона Dagon Seikkan в Янгон на 28 февруари 2023 г. Жена върви пред портата на фабриката на Nestle в индустриалната зона Dagon Seikkan в Янгон на 28 февруари 2023 г. Sai Aung Main/AFP/Getty Images

Откакто военните заеха властта преди две години, шивашкият сектор на Мианмар „претърпя значителни загуби на работни места и непълна заетост, заедно с разпространението на злоупотреби с трудови права срещу предимно женската работна сила“, казва BHRRC.

Според групата засегнатите работници „са заети в 124 фабрики, произвеждащи за най-малко 47 известни световни модни марки и търговци на дребно“, включително собственика на Zara Inditex, Marks & Spencer, Primark и H&M.

Всички компании наскоро излязоха с изявления за Мианмар, като казаха, че работят за напускане на страната поради загриженост за работниците на място.

BHRRC заяви, че е установил, че намаляването на заплатите и кражбата на заплати са големи проблеми и са свързани с повече от половината от докладваните случаи. Принудителният и „често неплатен“ извънреден труд е свързан с 42% от случаите, се казва в него.

Освен това „основаното на пола насилие и тормоз, включително вербално, психологическо и физическо насилие, както и дискриминация по време на бременност, са широко разпространени“, се казва в доклада на организацията с нестопанска цел.

„[Нашият] инструмент за проследяване записа множество случаи на жени, които са били заплашвани и несправедливо уволнени поради неспазване на производствените цели“, се казва в него.

 Празна улица близо до пагодата Суле, Янгон на 10 декември, докато демонстранти призовават за "тиха стачка" в знак на протест срещу военния преврат. Празна улица близо до пагодата Суле, Янгон на 10 декември, докато демонстранти призовават за "тиха стачка" в знак на протест срещу военния преврат. STR/AFP/AFP/Getty Images

Според BHRRC броят на обвиненията е нараснал близо три пъти за една година.

„Нещата стават все по-лоши за работниците в шивашкия сектор – и то бързо“, казаха от организацията.

H&M каза пред CNN, че „всички случаи, повдигнати в доклада на BHRRC, се проследяват и, когато е необходимо, се коригират чрез нашия местен екип на място и в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни“.

Акциите на компанията се понижиха с 1,1% в Стокхолм в четвъртък след новината за решението й да спре дейността си.

Бизнесът напуска

Търговецът на дребно се присъединява към други глобални бизнеси, прекъсващи връзки с Мианмар, включително Nestlé, TotalEnergies и Chevron.

В шивашката индустрия Inditex, Marks & Spencer и Primark вече са взели решение да спрат дейността си в Мианмар, според BHRRC.

Техните съобщения дойдоха след отделна оценка от друга организация с нестопанска цел, Ethical Trading Initiative.

Миналия септември тя публикува язвителен доклад, който също открива „доказателства за широко разпространен принудителен труд“, както и „висок процент на принудителен и прекомерен извънреден труд, съчетан с финансови санкции за отказ от работа, високи нива на тормоз и малтретиране и работници, плащащи за наемане и работни места."

Тези открития принудиха някои търговци на дребно незабавно да обявят напускането си.

През септември Primark каза, че докладът „прави много труден за четене и показва, че е имало значително влошаване на ситуацията в Мианмар“.

Нещата стават все по-лоши за работниците в шивашкия сектор – и то бързо.

Ресурсен център за бизнес и човешки права

„Това поставя значителни предизвикателства пред способността ни да осигурим стандартите, които изискваме, за да защитим безопасността и правата на хората, които правят нашите дрехи и продукти“, казаха от британската верига за бърза мода.

„В светлината на това, ние вярваме, че единствената ни възможност е да започнем да работим за отговорно напускане на страната.“

Месец по-късно Marks & Spencer също заяви, че оценката е показала, че е „невъзможно“ нейните стандарти да бъдат спазени.

„Ние не толерираме никакви нарушения на човешките права в която и да е част от нашата верига за доставки и сега работим за отговорно излизане от Мианмар“, се казва в изявление по това време.

Inditex потвърди пред Ройтерс миналия месец, че ще спре доставките от страната. Компанията не отговори веднага на искане за коментар от CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР