„Гвардейският ракетен крайцер на Черноморския флот „Москва“ е получил сериозни

...
„Гвардейският ракетен крайцер на Черноморския флот „Москва“ е получил сериозни
Коментари Харесай

Удар от ракети и пожар? Какво се случва на борда на „Москва?

„ Гвардейският ракетен крайцер на Черноморския флот „ Москва “ е получил съществени повреди в резултат на пожар и експлозия на боеприпас; екипажът е евакуиран “ – това е всичко, което в съветските държавни медии се оповестява за ориста на флагмана на техните Военноморски сили в Черно море.

Случилото се в бурните води през вчерашния ден късно вечерта, обаче, може да има голям резултат върху развиването на войната в Украйна.

Хронологията:

Русия публично удостовери за пожар на борда на „ Москва “ едвам много след среднощ.

Значително по-рано – към 23:00 ч. украинско време, регионалният шеф на Одеса Максим Марченко заяви, че крайцерът е бил изумен от украински противокорабни ракети.

Сутринта руснаците оповестиха, че е била сполучливо извършена избавителна интервенция. Експерти, обаче, показват, че времето в Черно море е доста неприятно и „ Москва “ сега дори не се вижда от спътник, което значи, че или съветските Военноморски сили са съумели да проведат евакуация на над 500 моряци измежду нощ в стихия, или изказванията за спасяването на екипажа не дават отговор изцяло на истината.

Така или другояче, към 11:00 българско време няма нова информация за кораба и екипажа. Според представителя на одеската регионална военна администрация „ Москва “ ще е отвън строя минимум година – в случай че изобщо крайцерът бъде избавен.

Какво се е случило?

Няколко украински източника настояват, че по „ Москва “ са били изстреляни две от новите украински противокорабни ракети „ Нептун “.

Те влязоха на въоръжение едвам предходната година, само че са основани на руската крилата ракета Х-35. Изстрелват се от мобилна установка, която може да е до 25 км във вътрешността в сушата и имат радиус на деяние близо 280 км., като скоростта им е дозвукова и разчитат на това, че летят на доста ниска височина и по този начин радарите ги засичат късно, написа бТВ.

Бойната глава на „ Нептун “ е със 150 кг гърмеж, като в общия случай ракетата е предопределена за битка с бойни кораби с водоизместване до 5000 тона, а това е доста по-малко от 13 000-тонната „ Москва “.

Агенция УНИАН в собствен материал загатва различен модел противокорабна ракета – по-мощната американска „ Харпун “. Преди дни се появи информация, че Англия може да достави Украйна точно с този вид неведнъж усъвършенствани през годините муниции.

Възможен вид е руснаците в тази ситуация да са прави – „ Москва “ да не е претърпяла директно попадение, а при опита да се отбие ракетната офанзива с масиран зенитен огън и изстрелване на ракети „ земя – въздух “ да е станал случай, който да е довел до пожар на борда. Ако пламъците доближат хранилищата за муниции ще се стигне до разрушителна детонация.

Защо всичко това е значимо?

„ Само загубата на ракетоносна подводница или на самолетоносача „ Адмирал Кузнецов “ биха нанесли по-тежък удар по мотивацията на военноморските сили и по техния обществен имидж “, разяснява пред Си Ен Ен някогашният действен шеф на разследващия център на Тихоокеанското командване на американския флот кап. о.р. Карл Шустър.

По думите му „ Москва “ може да се окаже най-големият военен транспортен съд, изваден от строя от ракета.

Подобна е позицията и на проф. Алесио Паталано от „ Кингс Колидж “. Според него в тази ситуация символният резултат е най-малко толкоз мощен, колкото чисто военния.

Според военните специалисти случилото се с „ Москва “ ще накара руснаците да работят доста по-предпазливо, като това може да понижи успеваемостта на техния флот.

Преди седмици в пристанището на Бердянск беше погубен един от новите десантни кораби на Черноморския флот – „ Орск “. Той избухна в пламъци след офанзива с ракети и дронове.

Този съветски военен транспортен съд е оня съветски военен транспортен съд

„ Москва “ е заложена през 80-те години под името „ Слава “. През 1996 година е преименувана и, след забележителна рационализация, се връща на бойно дежурство през 1998 година

Основното ѝ въоръжение са 16 пускови установки за противокорабните ракети П-1000 „ Вулкан “. Освен тях има разнородни ракетни и оръдейни системи за обстрел на огромен набор от цели и самоотбрана.

„ Москва “ взе участие и във войната в Сирия, като нейната противовъздушна защита прикриваше една от съветските авиобази в страната.

Знаково е присъединяване на крайцера още в самото начало на спора в Украйна. Именно това е плавателният съд, който се доближава до граничната застава на Змийския остров, с цел да насочи един от офицерите предизвестието: „ Това е съветски военен транспортен съд. Призоваваме ви да свалите оръжието си и да се предадете, с цел да избегнем непотребни кръвопролития и жертви. В противоположен случай ще ви обстрелваме! “.

Отговорът на шепата украинци е знаков за цялата война: „ Руски военен транспортен съд, иди на майната си! “. При последвалия обстрел в началото се смяташе, че граничарите са били избити, само че по-късно стана ясно, че са оживели и пленени. След замяна на военнопленници те се върнаха в Украйна.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР