Гуверньорът на БНБ Димитър Радев по закон управлява независима институция

...
Гуверньорът на БНБ Димитър Радев по закон управлява независима институция
Коментари Харесай

Защо намесата на БНБ в драмата ЧЕЗ е особено тревожна

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев по закон ръководи самостоятелна институция

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Кои са " гадовете "?

Идеята за национализация на ЕРП-тата е неуместният край на все по-голямото заразяване с политика на бизнеса с доставка на ток
3 мар 2018
Сериалът " Върбакова купува ЧЕЗ ": Какво разбрахме след края на първи сезон

Всичко за сътрудниците на Гинка Върбакова, намесата на премиера и абсурда, който раздруса страната
2 мар 2018
Борисов преди 4 дни: " Държавата е неприятен собственик, не е добра концепция да одържавяваме компаниите "

Или какъв брой бързо министър председателят сменя позицията си
1 мар 2018
След среща с Върбакова страната влиза в договорката за активите на CEZ

Искането на премиера е за 100%, само че и 34% били допустими
1 мар 2018
Премиерът към този момент твърдо не харесва договорката за ЧЕЗ*

ГЕРБ доста евентуално ще резервира министъра на енергетиката Теменужка Петкова
27 фев 2018 По закон Българска национална банка е самостоятелна от държавното управление и то не може да й въздейства. За това разделяне, прилагано навсякъде по света, си има аргументи - централната банка, даже и при валутен ръб, е прекомерно мощен лост, който в ръцете на политиците се трансформира в прелъщение да вземат решение настоящите си проблеми.

Неразбориите към договорката с ЧЕЗ повдигнаха леко завесата и демонстрираха, че тази самостоятелност е в действителност много фасадна. " Ще замоля шефа на Българска народна банка незабавно да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много забавно - напълно отхвърлят, а в това време чехът ми праща, че го има. Банковият ни контрол да се намеси със всички сили, като забележим резултатите, ще ви осведомяваме ", подкани министър председателят Бойко Борисов на 27 февруари в една от преходните етапи преди страната да реши да се включва в договорката, която беше оповестена за интрига против властта.

Вие какво вършиме там с Върбакова?

По информация на " Капитал " на идващия ден след въпросното изявление, в сряда - 28 фервруари, Българска народна банка е изпратила писмо до всички банки със питане какви взаимоотношения имат с " Инерком ", Гинка Върбакова или други нейни компании. Срокът за отговор е бил до края на деня. Това беше на практика доказано и от основния изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев на чуването пред взаимното съвещанието на парламентарните комисии за енергетика и за надзор над службите за сигурност на 1 март. Там той съобщи, че е получил такова писмо, подписано от подуправителя на Българска народна банка Калин Христов, и изчете изпратения отговор, в който изяснява, че е издал на " Инерком " общоприетоо и нищо незначещо писмо, което неразбираемо за какво е признато от мениджмънта на CEZ като стихотворец ангажимент.

Още тук към този момент очевидно правилото за самостоятелност на централната е много съществено ударен. Разбира се, Българска народна банка има пълномощия по закон да изиска такава (а в действителност и съвсем всякаква) информация от банките за надзорни цели, тъй че тя не нарушава официално закона. Нищо обаче не постанова такава неотложност - нито договорката за активите е завършила, нито има действително усвоени средства, нито те са в размер директно да заплашат някоя финансова институция. Така единственото разумно пояснение за бързите дейности е изявлението на премиера и събиране на информация за държавното управление. Което единствено ден по-късно - на 1 март, към този момент беше на друга вълна и планираше да влиза директно в договорката, като изкупи напълно или отчасти компанията на Върбакова.

С дю дилиджънс от Българска народна банка

Тук идва идващия проблем. Ако Българска народна банка има право да събира такава информация, то тя е много лимитирана в това с кого може да я споделя. Накратко казано министър председателят не може да употребява централната банка като свое персонално финансово разузнаване.

В Закона за кредитните институции много детайлно е написан редът, по който може да се разкрива банкова загадка (чл. 62) или професионална загадка (чл. 64). При първата, която съставлява " обстоятелствата и събитията, засягащи наличностите и интервенциите по сметките и влоговете на клиентите на банката ", това може да стане единствено със единодушие на клиента или със глоба на съда, каквато не ни е известна. При втората, обхващаща " информацията, която Българска народна банка придобива или основава за задачите на банковия контрол или по отношение на него ", режимът е по-лек, не се минава безусловно през съд и отново има лист на институции, с които може да бъде споделяна. Там не попада министър-председателят или министерски съвет.

Засега не се знае дали това се е случило, под каква форма и дали то е повлияло в решението страната да се впусне в партньорство " Инерком ". От централната банка дадоха отговор на съответните въпроси на " Капитал " по тематиката с общ коментар: " Българска народна банка упражнява надзорните си пълномощия в границите на своя мандат и в сходство с настоящото законодателство. В сходство с тези пълномощия Българска народна банка разполага с надзорна информация и по съответния случай. Тя може да бъде предоставена по реда на член 62 и член 64 от ЗКИ. "

Защо е даже по-важно от ЧЕЗ

Насред тоталния институционален безпорядък в последната седмица, тематиката остана на назад във времето, само че в действителност е извънредно значима. Независимостта на Българска народна банка е много основен миг, поради интензивността на България в посока влизане в еврозоната. Любпитна е и неналичието на реакция от самата институция - обичайно централните банки бранят ревниво независимостта си и при посегателство към нея реагират остро и в границите на Европейски Съюз постоянно търсят поддръжка от ЕЦБ.

При всяко състояние, в случай че Българска народна банка е събрала в незабавен порядък данни за съответна компания или група компании и я е предоставила на премиера, имаме систематичен проблем. През своя инструментариум " Банков контрол " разполагат с феноменално количество информация за частни лица и транзакции, които не би трябвало да минават от другата страна на бул. " Дондуков " и да служат за политически цели. В случая запитването от Борисов към Българска народна банка беше направено посред тирада с безредни обвинявания, че някой готви скрит план за свалянето му от власт. Какво би попречило идващия път да изиска и получи банковите данни и за други метежници, или пък за опозицията - която по формулировка желае точно свалянето му от власт. Явно нищо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР