Губим коса през цялото време и това е напълно нормален

...
Губим коса през цялото време и това е напълно нормален
Коментари Харесай

Най-честите причини за загуба на коса

Губим коса от самото начало и това е изцяло естествен физиологичен развой. Всеки ден към 100 косъма падат, а на тяхно място стартират да порастват нови. Но от време на време естественият ред се нарушава и косата стартира да пада по-активно от нормално. Какво предизвиква нараснал косопад и може ли да се оправи с него? 

За да разберете какво тъкмо се случва с косата ви, би трябвало да посетите трихолог - експерт по здравето на косата. Той ще организира проби (по-специално трихограма) и ще откри тъкмо за какво косата губи своята компактност, какъв % от косата е в стадий на деен напредък, какъв брой фоликули са неподвижен, какъв брой единици в действителност губите дневно, какъв брой здрави са фоликулите и скалпа... Ако бъдат открити някакви проблеми, трихологът може да ви насочи към консултация с други експерти, защото аргументите за косопада са доста разнородни - а някои от тях могат да бъдат доста съществени.

Влияние на външни фактори

Много постоянно отговорът на въпроса " за какво косата пада? " се крие точно във въздействието на външни фактори. Околната среда има извънредно интензивно въздействие върху нашето здраве и богатство, в това число положението на линията на косата.

Например, екологичната обстановка в района оказва доста въздействие. Мръсният въздух и нарасналото равнище на радиационен декор могат да имат гибелен резултат върху здравето като цяло и по-специално върху положението на косата. Работата в рискови промишлености, свързани с рискови химикали, също може да повлияе отрицателно на плътността на косата.

По-често обаче хората сами отравят тялото си. Лошите привички - на първо място алкохол и тютюнопушене - също могат да доведат до косопад. И тютюнът, и алкохолът повреждат сърдечно-съдовата система: дребните капиляри стартират да работят по-лошо и храненето на космените фоликули се нарушава.

Стресът, непрекъснатото нервно напрежение, тревогата и депресията също са много чести аргументи за косопад.

И най-после, би трябвало да знаете, че доста медикаменти могат да отслабят космените фоликули. Антидепресанти, някои хормонални медикаменти, химиотерапевтични медикаменти, ретиноиди, антипсихотици, антиконвулсанти, тиреостатици, хепарин и някои други медикаменти имат такива странични резултати. 

Но от време на време косопадът се дължи на вътрешни аргументи. В този случай е допустимо да се възвърне здравето на косата, само че единствено посредством изцеление на главното заболяване, довело до загуба на коса. 

Авитаминоза. Слабата, тънка и чуплива коса е признак на липса на доста витамини, да вземем за пример витамини от група В. Понякога дефицитът е резултат от монотонна или прекомерно строга диета. В някои случаи обаче витамините се доставят в точното количество, само че не се усвояват от организма - най-често заради болести на стомашно-чревния тракт.

Желязодефицитна анемия. Загубата на коса е един от първите признаци на дефицит на желязо. Както при витамините, дефицитът на желязо може да бъде породен както от неналичието на желязо в храната, по този начин и от проблеми с усвояването на този детайл. 

Инфекциозни болести на скалпа. Болести като псориазис, себорея и разнообразни гъбични инфекции постоянно водят до косопад.

Хормонални нарушавания. Хормоните оказват голямо въздействие върху цялото тяло, в това число положението на линията на косата. Андрогенната плешивост е единствено образец за подобен резултат. Този вид алопеция е най-често срещан при мъжете, съставлявайки към 95% от цялата загуба на коса.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР