Губернаторът на разкъсвания от войната район Западен Дарфур в Судан,

...
Губернаторът на разкъсвания от войната район Западен Дарфур в Судан,
Коментари Харесай

Дарфур призова всички граждани към въоръжена защита

Губернаторът на разкъсвания от войната регион Западен Дарфур в Судан, Мини Минауи, в неделя прикани жителите там да " вземат оръжие ". Призивът му идва шест седмици след началото на военния спор в страната, оповестява Агенция Франс Прес.

Повечето от най-тежките боеве бушуват в столицата Хартум и в Дарфур, покрай границата с Чад , откогато спорът избухна на 15 април.

Минауи, някогашен водач на бунтовниците, изрази поддръжка за националната войска в нейната борба против паравоенните Сили за бърза поддръжка.

" Много хора не желаят сигурността или правата на жителите и съзнателно саботират националните институции, написа той в Twitter. Призовавам всички наши честни жители, хората на Дарфур, остарели и млади, мъже и дами, да вземат оръжие, с цел да защитят собствеността си.

Припомняме, че Дарфур към този момент претърпя десетилетия на безредици, със стотици хиляди починали и  повече от два милиона разселени.
 Горещо помирение в Судан
Горещо помирение в Судан

Насилието не стопира

През войната там, която стартира през 2003 година, тогавашния президент на Судан Омар ал-Башир отприщи страховитите милиции Джанджавид, с цел да смаже протеста измежду етническите малцинствени групи.

Силите за бърза поддръжка, командвани от Мохамед Хамдан Дагло и в този момент във война със суданската войска, водят началото си от Джанджавид.

Дарфур е сцена на едни от най-тежките борби сега , със стотици убити цивилни, опожарени пазари и безотговорно разграбване на здравни и филантропични заведения.

Small Arms Survey, основан в Женева проучвателен план, пресметна, че през 2017 година в Судан има 6,6 оръжия на всеки 100 души.

Организацията на обединените народи към този момент беше предизвестила, че цивилни са били въоръжени в боевете, преди Минауи да насочи апела си за оръжие.

Армията, под началника Абдел Фатах ал Бурхан, също се опита да укрепи редиците си. В петък министерството на защитата прикани " армейските пенсионери " и резервистите да се насочат към командните елементи.

Боевете в Судан са умъртвили повече от 1800 души, съгласно плана за местонахождение и данни за въоръжени спорове.

Организацията на обединените народи споделя, че повече от милион души са били разселени в Судан, а други 319 000  са избягали в прилежащи страни.
 Суданската войска приканва запасняците под знамената си
Суданската войска приканва запасняците под знамената си

Напрежението се ускорява

Едноседмичното преустановяване на огъня, реализирано с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия и помрачено от нарушавания, би трябвало да изтече в понеделник вечерта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР