Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов нарече решението на Литва

...
Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов нарече решението на Литва
Коментари Харесай

Превръщат Калининград в лост за натиск срещу Русия

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов назова решението на Литва да спре преноса на артикули, предмет на глобите на Европейски Съюз, опит за икономическо удушаване. До 50% от асортимента от артикули ще бъдат неразрешени. Местните управляващи ще оспорят дейностите на Литва и ще стартират да развиват различни канали, в това число фериботно и въздушно придвижване. Защо Вилнюс прибягва до толкоз фрапантни ограничения и до каква степен правно оправдани са дейностите му?

На 18 юни литовските железници стопираха преноса на артикули до Калининград, попаднали под глобите на Европейски Съюз. Според губернатора на района Антон Алиханов, Калининградската железница е получила съответното известие. Под възбраната за пренос през Литва ще бъдат до 50% от асортимента на артикули, в това число строителни материали, метали и други значими артикули. В прессъобщение, оповестено от Алиханов, литовската железопътна транспортна компания “ЛТГ Карго” споделя, че компанията се управлява от обяснението на Европейска комисия по отношение на резултата от възбраните, планувани в регламента на Европейски Съюз от 31 юли 2014 година

“Твърди се, че са получили пояснения от Европейска комисия, че стоките, неразрешени за импорт в Европейски Съюз, не са обхванати от разрешителното, въз основа на което е осъществен преносът по-рано “, написа Алиханов.

Проблемът, счита Алиханов, ще би трябвало да бъде решен посредством слагане на нови кораби по фериботната линия Балтийск-Уст-Луга. В Балтийск има благоприятни условия за развиване на железопътна инфраструктура и създаване на нови пристани. Тази работа към този момент се прави взаимно с федерални ведомства и компании - Министерството на външните работи, Министерството на превоза, “Росморпорт”, Руските железници и други. Освен това остава въздушният трафик – самолети летят към Литва и балтийските страни в неутрално въздушно пространство над Балтийско море.

„ Несъмнено това не е проблем, който може да бъде решен за година или шест месеца, тъй като ще изисква планиране. Въпросът за евентуална оценка на разноските за това е по-сложен, само че приказваме за милиарди рубли. Вероятно към момента няма да посочим числа, само че евентуално ще коства в границите на 10 милиарда рубли “, сподели Алиханов на Икономическия конгрес в Санкт Петербург.

Калининградският пренос се контролира от съглашения, подписани през 2003 година сред Европейски Съюз, Литва и Руската федерация. Руската страна назовава това решение нарушаване на интернационалните съглашения, защото преносът на артикули до Калининградска област е изключен от пакета от наказания на Европейски Съюз, който влезе в действие на 8 април. Той засягаше възбрана за транспорт на автомобилни товари през Европейски Съюз от съветски и белоруски превозвачи, само че не засягаше преноса до Калининградска област.

Според Алиханов Калининград ще се опита да " получи пояснения от Европейската комисия за тази обстановка ". „ Смятаме, че това е жестоко нарушаване на протоколите за присъединение на балтийските страни към Европейски Съюз, това е нарушаване на разпоредбите за свободен пренос до/от Калининградска област. Това беше обвързване на Европейски Съюз и балтийските страни. Това е филантропичен въпрос, опит за задушаване на нашия район стопански. Ще се стремим да преразгледаме сходни уточнения “, увери губернаторът.

Ръководителят на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин, който в предишното беше специфичен представител на президента при договарянията сред Европейски Съюз, Русия и Литва за преноса до Калининград, написа в своя канал в “Телеграм”, че Брюксел и Вилнюс изменнически унищожават подписаните съглашения и Европейски Съюз би трябвало схващат следствията за легитимността на тяхната лична източна граница.

Експертната общественост е уверена, че не Литва е била основател на директното ограничаване и федералният център ще би трябвало да реши казуса.

„ Преди една година даже и най-лудите литовски политици, а други там няма, не биха се сетили за това, тъй като нямаше да бъдат подкрепени в Брюксел. Писмото, с което Литовските железници уведомиха Калининградските железници за възбраната за пренос, е подбудено от Вашингтон и Лондон. Нашите съперници взеха решение, че на този стадий е належащо да се вдигнат залозите “, споделя Николай Межевич, президент на Асоциацията за балтийски проучвания.

Според специалиста Калининград се е оказал „ в частична изолираност заради дискриминационните ограничения на Литва”, на която е сложена задачата да предизвика Русия към несъответстваща реакция „ в подтекста на обстоятелството, че специфичната военна интервенция надалеч не е завършена”. „ Тоест желаят да раздължен нашите сили най-малко по целия периметър на европейските граници “, допусна Межевич.

Анатолий Журату, представител на калининградското публично придвижване „ Спасете обичания град “, също е сигурен, че „ Литва танцува под свирката на Европейския съюз и е решила да поеме самодейността “. Според него Калининград се употребява като лост за напън върху Русия. „ Според мен това е неправилно решение. Намаляват личните си приходи. Но те желаят да окажат напън върху Русия и Калининградска област. В района има военни бази и Балтийски флот “, означи общественикът.

С сходно решение Европейският съюз нарушава отговорностите си да подсигурява свободното прекосяване на артикули и товари от Русия до Русия, като се изключи лимитирана гама от военни артикули, прибавя Межевич. Пускането на тези артикули не може да бъде обвързвано с режима на наказания, защото стоките пътуват от Русия до Русия, а в този случай е належащо да се изминат 100 километра през територията на Литва “, акцентира събеседникът.

Цялата идея за литовска самостоятелност и съветската позиция за присъединението на Вилнюс към Европейски Съюз и НАТО постоянно се е основавала на обстоятелството, че „ Литва в никакъв случай няма да ни сътвори спънки в Калининградска област “. „ Вилнюс се пробва да трансферира цялата отговорност върху Брюксел, който в този случай може да не се съгласи с това. Но обещанията на Запада са по-евтини от хартията, на която са написани “, изясни Межевич.

Експертът е склонен, че фериботните услуги би трябвало да се употребяват като различни направления. Сигурна е в това и калининградската политоложка Елена Волова, която акцентира, че рестриктивните мерки, наложени от Литва, се отнасят единствено за железопътния превоз. „ Дълго време бяхме скептични по отношение на фериботната услуга заради високата цена спрямо железопътната. Но през последната година и половина са взети верните решения, има фериботи. Надявам се, че ще има задоволително от тях, а в случай че не, тогава ще изчакаме по-нататъшни изостряния и, в случай че не друго, да възстановим системата от конвои от Втората международна война за превозване на артикули до Калининград под прикритието на флота”, счита Межевич.

Журату добавя, че казусът не може да бъде решен бързо с фериботно и въздушно придвижване. „ Фериботът е доста по-скъп от железницата. Няма задоволително товарни фериботи, може би тази обстановка ще се промени през идващите две-три години. Използването на самолети за транспорт на товари е още по-скъпо, да не приказваме, че логистиката става доста дълга. В момента не сме подготвени за сходна обстановка “, акцентира Журату.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР