Груповата изложба “ФОН: Млади автори от Пловдив ще представи творби

...
Груповата изложба “ФОН: Млади автори от Пловдив ще представи творби
Коментари Харесай

Нова арт вълна представят млади автори от Пловдив

Груповата галерия “ФОН: Млади създатели от Пловдив ” ще показа произведения на най-младото потомство пловдивски създатели сред 5 юли и 30 август в SARIEV Contemporary, Данчoва къща и изложба Cu29.

Изложбата е особено издание на дългогодишната платформа на изложба SARIEV за поддръжка на млади художници “ФОН: Млади създатели ”. В своята 9-та година платформата като част от формалната стратегия на Пловдив – Европейска столица културата ще показа 9 пловдивски създатели от най-младото потомство художници. Техните артистични планове ще бъдат основани особено за изложбата, към която ще има и богата стратегия от съпътстващи събития със свободен вход - прожекции, беседи, празненства и презентации.

Експозицията ще бъде открита през днешния ден, 5 юли, с 3 паралелни събития, надлежно в изложба SARIEV от 18 часа, изложба Cu29 от 19 часа и Данчовата къща в Стария град от 20 часа, в наличието на участниците - Мартина Вачева, Мич Брезунек, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов и Димитър Шопов. Проектът е част от концепцията на Пловдив 2019 за доближаване на културата и хората посредством показване на най-новите трендове в актуалното изкуство през призмата на най-младото потомство.

Мартина Вачева (31г.) живее и работи в Пловдив и в региона Бретан, Западна Франция. Носител на премията БАЗА 2017 за млад художник, тази година Мартина взе участие и е притежател на премията на 33-то Биенале на графиката в Любляна с куратори Slavs and Tartars. Нейни произведения са част от сбирките Art Collection Telekom, Metropolitan museum library collection, Ню Йорк и сбирка Gaudenz B. Ruf, Цюрих и Виена. Влиятелният куратор Крис Шарп написа за нея: “Основавайки се индиректно на pop традицията, видимо наивните и очарователни произведения на Мартина Вачева съдържат подценена изисканост, която може да се открие в метода ѝ на потреблението на цвета, композицията и хумора. ”

Мич Брезунек (30г.) е френски актьор, който живее и работи в Пловдив. През последните години той работи с разнообразни техники и медии - керамика, живопис, рисунка, видео, анимация. За работата си в изложбата “ФОН: Млади създатели от Пловдив ”, озаглавена “Колективна халюцинация/мираж ”, Мич споделя “Сам, изправен против пустинята на света и съзнанието ми, което си играе с мен. Твърде доста човешка топлота замъглява главата ми, всичко стартира да наподобява както е изглеждало в зората на човечеството - чисто и ненакърнено. ” До момента у нас Мич Брезунек е представян със независими и групови изложения в Гьоте-институт България, изложба Кредо Бонум, Aether, Artnewscafe.

“Конкретно за плана считам да направя огромна картина (230 x 190 см) с промишлен сюжет ” - споделя Димитър Генчев (34г.), ученик на Националната художествена академия в София и Училището по изкуствата в Утрехт. Картините на Димитър Генчев, определяни като загадъчни и хиперреалистични, са показвани в влиятелни галерии у нас (СГХГ) и в Европа - на арт панаира Liste в Базел, на Art Rotterdam и доста други. “Опитвам се да върша картини, които впечатляват мощно ” - споделя още младият актьор.

Работите на Любомир Кръстев (36г.) са показвани на Liste, Базел, във Виена и отдалечен Китай. Изкуството му е “концетриран развой на наблюдаване и интерпретация на действителни обекти и действителността сама по себе си. Използва внушението на черно-бели фотографии на битови промишлени предмети, които в следствие пресъздава посредством разнородни графични техники, създавайки една разнообразни обективност и естетическа среда. ” (Златина Костова)

Димитър Шопов (38г.), притежател на премията БАЗА през 2016 година, работи в необятен набор от дисциплини - образни изкуства, кино, спектакъл и литература. Димитър посвещава 10 години на проучвания върху живота и творчеството на българския художник Милош Гавазов - фиктивен воин, изобретен от художника. Проектът му е номиниран за премия “Руф ”. Шопов е създател на Следдипломното учебно заведение за незнание и създател на именитата творба " Молотов коктейл ".

Вълко Чобанов (28г.), чиито видео работи и авторски пърформанси са показвани в НХА, Swimming Pool и The Fridge, София, както и в Москва, споделя: “Често работя с естествени, органични и скотски облици, непознати и интернет култури, субкултури, пост-апокалиптични облици и сънища. Интересно ми е какво хората изтриват, изхвърлят, а и споделят от персоналното си пространство. В прочут смисъл постоянно рециклирам облици посредством разнородни материали, най-често открити и взети наготово. ”

Трифон Ташев се интересува от съчетанието на тон и материя. Навлизането на натуралното в стерилното пространство на така наречен от индивида white cube ( “бял куб ”). Връзката сред изкуственото изкуство и естествената природа.

Явор Костадинов (26 г.) приключва живопис в НХА София и учи в Акедемията за изящни изкуства в Брера, Милано. Автор на три независими изложения, участник в доста общи и притежател на разнообразни награди за млад създател, Явор Костадинов работи с неуместното, гротескното, съчетано от време на време и със смешното, постоянно заимства детайли от действителността, разнообразни свои сънища и асоциации, които интерпретира по собствен характерен метод. “Моят план за “ФОН: Млади създатели от Пловдив ” е обвързван с историята на едно от местата, в които тя ще се организира - Даночвата къща в Стария град на Пловдив ” - споделя актьорът.

“Един образен спор, който още един път припомня за баналните битовизми на битието ” - дефинира работата си за “ФОН: Млади създатели от Пловдив ” Велизар Димчев (36 г.), чиято галерия също ще бъде в Данчовата къща. Велизар приключва магистратура компетентност Живопис в НХА, София в класа на проф. Андрей Даниел. През годините художникът интензивно работи в разнообразни области на актуалното изкуство - живопис, апаратура, обекти, снимка. През 2016 година основава Кафе-галерия Cu29, пространство за просвета и изкуство в Капана, Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР